Kroatië verpulvert hoop WK-favoriet Brazilië
09 Dec 2022, 15:02
De Kroaten vieren en de Brazilianen in tranen. Kroatië wint met penalty's van Brazilië en is de eerste halvefinalist. (Foto: Reuters)

Het eerste schot dat de Kroaten krijgen is meteen de gelijkmaker van de wedstrijd en brengt de strijd in het Education City Stadium naar penalty's. Net wanneer de Brazilianen denken dat ze hebben gewonnen, trapt Bruno Petkovic de gelijkmaker voorbij Alisson laat in de tweede verlenging, in de 117e minuut. En in penalty's zijn de Kroaten de beste, 4-2. Doelman Dominik Livakovic houdt de penalty van Rodrigo buiten zijn netten en Marquinhos mist zijn penalty. Het is de vierde keer in vijf WK-toernooien dat de Brazilianen in de kwartfinales eruit liggen.

Met een schitterend doelpunt breekt niemand minder dan Neymar de ban en brengt de Seleçao in de 106e minuut op voorsprong. Met zijn 77e goal voor Brazilië evenaart hij het record van Pele. Casemiro krijgt nog op affluiten van de tweede verlenging een fantastische kans. Hij krijgt de bal voor de voeten en haalt uit. Livakovic pakt voor de zoveelste keer uit met een mooie save. De Kroaten hebben getoond hun mannetje te kunnen staan tegen de Brazilianen en geven niet op. En uiteindelijk hebben ze de buit te pakken. Voor de tweede keer staat Kroatië in de halve finales.

Brazilianen proberen in de laatste minuten van reguliere speeltijd het winnend doelpunt te scoren. De Kroaten houden stand. Doelman Livakovic doet een indrukwekkend job. Hij was de held van de Kroaten in hun laatste 16 overwinning tegen Japan. En ook tegen Brazilië voorkomt hij dat Neymar en Lucas Paquetá scoren in de eerste helft.

Kroatië heeft getoond stand te kunnen houden tegen de Selecao. Ivan Perisic krijgt al vroeg een kans na een assist van Mario Pasalic. Hij trapt de bal echter naast het doel. Dan speelt Neymar Vinicius Jr. vrij. Hij kan uithalen, maar doet dat niet.

Een fout van Josko Gvardiol maakt bijna dat hij zijn eigen doelman verslaat. Eder Militao zet de bal goed voor en Gvardiol probeert het leer te ontzetten. Gelukkig voor de Kroaten veegt Livakovic weg. Neymar krijgt weer een kans, maar weer staat Livakovic daar. Wanneer Neymar oog in oog staat met Livakovic nadat Richarlison hem diep heeft gestuurd, laat Neymar het liggen.

Rodrygo die binnenkomt voor Vinicius Jr, legt de bal goed achterin en Paquetá knalt vanaf de rand van het zestienmetergebied. De Kroatische goalie heeft wat moeilijkheden met het schot, maar heeft het leer uiteindelijk toch vast.

De spanning is hoog onder de Braziliaanse fans in het Education City Stadium, aangezien ze in aantal groter zijn dan hun Kroatische rivalen.

Kroatië krijgt een fantastische kans via invaller Bruno Petkovic aan de linkerkant. Hij  huppelt door de Braziliaanse verdediging en passeert vierkant naar de ondersteunende Marcelo Brozovic. Er ontstaat een gat... Brozovic heeft tijd... maar hij schiet over!

Dan heeft Neymar een doel voor ogen...om door het hart van Kroatië te rijden. Met de balans, de kalmte, de genialiteit, die er de hele wedstrijd niet is geweest, presteert Neymar (106'), 1-0. Dan is buiten de Kroatische volharding gerekend. Petkovic zijn eerste internationale goal, geeft de Kroaten de levenslijn die ze nodig hebben. Ze scoren al hun penalty's, terwijl hun goalie er een buiten houdt. Dat is genoeg om hen tot de eerste halvefinalist te maken.