Amazone verliest in bijna vier decennia 10% van zijn vegetatie
03 Dec, 12:26
foto
Highway BR-163 strekt zich uit tussen het Tapajos National Forest (l) en een sojaveld in Belterra, in de deelstaat Para, Brazilië, op 25 november 2019. Het Amazonegebied heeft in bijna vier decennia, een gebied dat ongeveer zo groot is als Texas, verloren. (Foto: AP)


Het Amazonegebied heeft in bijna vier decennia 10% van zijn inheemse vegetatie, voornamelijk tropisch regenwoud, verloren. Volgens een nieuw rapport gaat het om een gebied dat ongeveer zo groot is als Texas.

Van 1985 tot 2021 steeg het ontboste gebied van 490.000 vierkante kilometer tot 1.250.000 vierkante kilometer, een ongekende vernietiging in de Amazone, volgens het Amazon Network of Georeferenced Socio-Environmental Information (Raisg).

De cijfers zijn berekend op basis van een jaarlijkse satellietmonitoring sinds 1985 uit Bolivia, Peru, Ecuador, Colombia, Brazilië, Venezuela, Suriname, Guyana en Frans-Guyana. Het rapport is een samenwerking tussen Raisg en MapBiomas, een netwerk van Braziliaanse non-profitorganisaties, universiteiten en technologie-startups.

"De verliezen zijn enorm, vrijwel onomkeerbaar en zonder verwachting van een ommekeer", zei Raisg vrijdag in een verklaring. Raisg is een consortium van maatschappelijke organisaties uit de landen in de regio. "De gegevens geven een geel licht en geven een gevoel van urgentie aan de noodzaak van een gecoördineerde, beslissende en dwingende internationale actie."

Brazilië, dat ongeveer tweederde van de Amazone bezit, leidt ook de vernietiging. In bijna vier decennia is 19% van het regenwoud vernietigd, voornamelijk als gevolg van de uitbreiding van de veeteelt, ondersteund door de opening van wegen. Het land was goed voor 84% van alle bosvernietiging in die periode.

Bijna de helft van de CO2-uitstoot van Brazilië is afkomstig van ontbossing. De vernietiging is zo groot dat het oostelijke Amazonegebied niet langer een koolstofput of absorber voor de aarde is, maar een koolstofbron is geworden, volgens een studie die in 2021 in het tijdschrift Nature is gepubliceerd.

Vanaf 2021 was 74% van het Amazonegebied bedekt met tropische regenwouden en 9% andere natuurlijke vegetatiesoorten. De regio, met een oppervlakte van 8,5 miljoen vierkante kilometer, heeft volgens schattingen van Raisg een bevolking van 47 miljoen mensen.
Advertenties

Monday 30 January
Sunday 29 January
Saturday 28 January