WK: Nederland en Senegal door naar de achte finales
29 Nov 2022, 14:11
Goal Frankie de Jong maakte na rust het tweede doelpunt voor Oranje.

Nederland versloeg Qatar in het Al Bayt stadion. Simultaan namen Ecuador en Senegal het tegen mekaar op in het Khalifa Internationaal Stadion. Nederland had uit de twee eerdere groepswedstrijden 4 punten vergaard, terwijl het gastland na twee wedstrijden nog zonder punten zat. Een gelijkspel was voldoende voor Oranje om de groep van 16 te bereiken, terwijl de wedstrijd voor Qatar van administratieve waarde was. Om groepshoofd te worden moest Nederland met veel doelpunten winnen en hopen op een mindere dag voor Ecuador tegen Senegal. Er was dus voldoende motivatie voor beide landen om de aanval te zoeken. De ruststand in deze ontmoeting was 1-0 in het voordeel van Oranje. Nederland won met 2-0.

Oranje begon zoals verwacht sterk aanvallend en was uit op een vroeg doelpunt, maar de aanvallers hadden hun vizier niet op scherp. Na enkele goede aanvallen van Oranje die op niets uitliepen, was het in de 26e minuut andermaal Cody Gakpo die op aangeven van Davy Klaassen, Nederland voor de derde wedstrijd op rij, op voorsprong bracht: 1-0. Hierna deed Oranje een aantal pogingen om verder uit te lopen, maar de Qatarese defensie liet in deze speelperiode niets meer door, waardoor partijen bij een 1-0 voorsprong voor Nederland, de kleedkamers opzochten.

Na de rust was hetzelfde spelbeeld te zien. Reeds in de 49e minuut verdubbelde Frenkie de Jong de Nederlandse voorsprong door de rebound na een inzet van Memphis Depay, van dichtbij in te tikken:2-0. Hierna had Oranje nog aanzienlijke mogelijkheden om verder uit te lopen en scoorde ook nog via Steven Berghuis, maar zijn doelpunt mocht vanwege handsbal in de opbouw, niet blijven staan. Berghuis probeerde in de 90e minuut alsnog op het scorebord te komen, maar zijn inzet vanaf de tweede lijn, belandde op de deklat. In de slotfase ging Qatar naarstig op zoek naar een doelpunt, maar het mocht niet baten. Nederland won de ontmoeting met 2-0 en eindigde met de vergaarde 7 punten als groepswinnaar.

Ecuador vs Senegal
Ecuador en Senegal hadden respectievelijk 4 om 3 punten uit twee wedstrijden. Ook in deze wedstrijd was de ruststand 1-0, maar dan wel in het voordeel van de Afrikanen. Ismaïla Sarr bracht zijn land vanaf de witte stip op voorsprong, bij welke stand partijen de rust ingingen.

Na de rust kwam Ecuador in de 67e minuut langszij via Moisés Caicedo: 1-1. De vreugde van de Zuid-Amerikanen was van korte duur, want luttele minuten later herstelde Kalidou Koulibaly de Senegalese voorsprong: 2-1.Ondanks verwoede pogingen van Ecuador kwam er geen verandering meer in de stand. Senegal won de ontmoeting met 2-1 en mag met 6 punten na Nederland naar de achtste finales.