Bevroren fondsen van Venezuela voor humanitaire hulp
27 Nov 2022, 17:11
foto
Afgevaardigden van gesprekken tussen de Venezolaanse regering en de politieke oppositie houden een persconferentie in Mexico-Stad. (Foto: Reuters)


De Venezolaanse regering en oppositie hebben de Verenigde Naties gevraagd om een ​​fonds van miljarden dollars te beheren dat nu op buitenlandse banken staat en dat geleidelijk zal worden ontdooid om een ​​humanitaire crisis in het olierijke land te bestrijden, kondigden afgevaardigden zaterdag aan in Mexico City. Volgens Reuters bedragen de bevroren fondsen meer dan US$ 3 miljard.

Het geld, dat op buitenlandse rekeningen van Venezuela stond, werd door Amerikaanse en Europese banken bevroren nadat de Verenigde Staten de sancties onder het bewind van president Donald Trump had opgevoerd, bedoeld om president Nicolas Maduro onder druk te zetten om stappen te ondernemen in de richting van vrije verkiezingen.

De gesprekken tussen de regering van Maduro en haar politieke tegenstanders zijn zaterdag in Mexico-Stad hervat, bemiddeld door Noorwegen, na meer dan een jaar op ijs te hebben gelegen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken verwelkomde de gesprekken als "een belangrijke stap in de richting van herstel van de democratie voor Venezolanen."

"We zullen naar de partijen kijken om duurzame overeenkomsten te bereiken die de koers bepalen voor vrije en eerlijke presidentsverkiezingen in 2024", zei hij op Twitter.

Maduro plaatste ook een verklaring op Twitter waarin hij zei: "We zullen altijd streven naar dialoog met de hele Venezolaanse samenleving. We blijven belangrijke stappen zetten voor het welzijn van ons land."

Na de aankondiging van een door de VN beheerd fonds, heeft het Amerikaanse ministerie van Financiën een vergunning afgegeven aan Chevron, de op een na grootste Amerikaanse oliemaatschappij, om haar activiteiten in Venezuela uit te breiden, waardoor het Venezolaanse ruwe olie in de Verenigde Staten kan importeren.

De regeringsdelegatie werd geleid door congresleider Jorge Rodriguez van de regerende Verenigde Socialistische Partij (PSUV) in Venezuela, en de oppositiegroep stond onder leiding van politicus Gerardo Blyde.

Maduro had gezegd dat het doel van de gesprekken was om de "ontvoerde" middelen voor openbare investeringen terug te krijgen: "Dan zullen we zien welke andere kwesties kunnen worden besproken."

De fondsen zijn bedoeld om het elektriciteitsnet van het land te helpen stabiliseren, de onderwijsinfrastructuur te verbeteren en de gevolgen van de dodelijke regenval en overstromingen van dit jaar op te vangen.

Het maakt deel uit van een brede agenda die betrekking heeft op Amerikaanse sancties tegen Venezuela, de voorwaarden voor de volgende presidentsverkiezingen en de status van honderden politieke gevangenen - hoewel deze kwesties in deze gespreksronde niet zullen worden besproken.

"Deze overeenkomst biedt het model voor hoe verdere vooruitgang kan worden veiliggesteld", zei de Europese Unie in een verklaring.

Volgens schattingen van de VN hebben dit jaar meer dan 7,1 miljoen Venezolanen hun land verlaten, velen migreren naar andere Latijns-Amerikaanse landen of de Verenigde Staten, terwijl Venezuela kampt met hoge inflatie en voedsel- en medicijnentekorten. Volgens schattingen van de VN heeft meer dan de helft van de Venezolaanse migranten geen toegang tot drie maaltijden per dag.

In Venezuela bleek uit een onderzoek van lokale universiteiten dit jaar dat ongeveer 78% van de bevolking zich zorgen maakt over voedselgebrek, vergeleken met 88% in 2021.

Sommige Venezolaanse en Amerikaanse critici waren bezorgd dat de liquiditeitsinjectie Maduro's geloofsbrieven zou kunnen versterken vóór de verkiezingen van 2024.


ingen van 2024 in het land.
Advertenties

Wednesday 06 December
Tuesday 05 December
Monday 04 December