Ultimatum vakbonden aan regering verstrijkt morgen
22 Nov 2022, 17:31
foto
Een groep actievoerders onder leiding van Ronald Hooghart en Michael Sallons hebben de Maagendstraat haast een uur versperd. (Foto's: Ranu Abhelakh)


"Tamara aw heat, heat, heat!' wordt er geroepen door het groepje actievoerders. Morgen verloopt het ultimatum van de vakbonden aan de regering - om aan een aantal eisen te voldoen, of tenminste erop te reageren. "Sinds vrijdag hebben we een open brief ingediend en tot nu toe is er geen reactie," geeft vakbondsleider Michael Sallons aan. "Dus den shi unu lek neks. Dalik wi o shi den lek neks!"

Vakbondsleiders Sallons en Ronald Hooghart hebben vrijdag een open brief voor president Chan Santokhi, op zijn kabinet ingeleverd. De vakbonden eisen onder andere dat de koers terug gaat naar SRD 7.42 voor de US-dollar, de brandstofprijs terug gaat naar SRD 7.52 voor een liter, de eerste levensbehoeften betaalbaar worden en dat het IMF-programma gestopt wordt. De regering heeft tot woensdag de tijd om de eisen in te willigen.

Een handvol mensen is getogen naar het Kwaku monument om het protest tegen het beleid van de regering voort te zetten. Vandaar is gelopen naar de Maagdenstraat waar ruim een uur de weg is bezet. Automobilisten raakten geïrriteerd en begonnen aanhoudend te toeteren terwijl de actieleiders mensen opriepen om het protest fysiek te komen steunen. De politie heeft op den duur het verkeer omgeleid.  

De politie heeft de wandeling terug naar Kwaku begeleid, bij het monument van Ronald Abaisa. Deze  vakbondsleider is in 1973 tijdens een protestactie doodgeschoten. De actievoerders hebben er plengoffers gebracht.

Sallons heeft opnieuw de mensen op het hart gedrukt om vol te houden. Hij heeft ook weer benadrukt dat het protest zal groeien. "We zijn in gesprek met andere vakbonden en politieke partijen," deelt hij de aanwezigen mee. "Ze hadden ons sinds de eerste dag benaderd. Ik hoop dat ze morgen zo ver zijn. Dan a sani ow bos, ow panya, ow priti!" 
Advertenties

Wednesday 06 December
Tuesday 05 December
Monday 04 December