WK: Saoedi-Arabië wint verrassend van Argentinië
22 Nov 2022, 09:20
Salem Al Dawsari (10) brengt zijn land vreugde door Saoedi-Arabië het winnende tweede doelpunt te schenken. (Foto: Reuters)

Saoedi-Arabië won verrassend met 2-1 van Argentinië in het Lusail stadion. Het treffen dat op basis van de geschiedenis aangemerkt kon worden als een reus tegen een dwerg, verliep niet geheel volgens planning van de Zuid-Amerikaanse reus. De Arabieren, wetende dat ze op papier niet zo sterk zijn als de meervoudige kampioen, bewezen wel slim te zijn. Door een hoge verdedigingslijn en de buitenspelval te hanteren, zetten ze de tegenstander keer op keer buitenspel, waardoor drie Argentijnse doelpunten werden afgekeurd. Op die manier bleef de schade tot aan de rust beperkt tot 1-0. Kort na de rust scoorde Saoedi-Arabië tweemaal en zorgde zo voor de eerste verrassing van deze eindronde.

Reeds in de 2e minuut testte Lionel Messi de vijandige sluitpost, maar die reageerde alert en verwerkte de bal tot hoekschop. In de 8e minuut kende arbiter  een strafschop toe aan Argentinië, nadat Leandro Paredes ongeoorloofd was verdedigd bij een hoekschop. In de 10e minuut trapte Messi de Zuid-Amerikaanse voetbalreus naar een 1-0 voorsprong. De Arabieren die tot dan slechts hadden verdedigd, leken getransformeerd tot strijders en drongen de Argentijnen terug op de eigen speelhelft. Gedurende de rest van de wedstrijd voltrok zich een aantrekkelijk spel, waarbij er over en weer werd aangevallen. Het veldwerk van Saoedi-Arabië was goed, maar de aanvalslinie miste stootkracht. In de verdediging daarentegen deed de underdog een voortreffelijke job door de Argentijnen steeds buitenspel te zetten. Zodoende werd een doelpunt van Messi in de 22e minuut terecht wegens buitenspel afgekeurd. In de 28e minuut leek Lautaro Martinez te ontsnappen aan de buitenspelval van de tegenstander, maar op aangeven van de VAR werd het doelpunt alsnog afgekeurd. Ook in de 35e minuut zag Martinez zijn doelpunt afgekeurd worden. Door deze strategie van Saoedi-Arabië raakte het spel van Argentinië ontregeld, waardoor de frustratie bij de Argentijnen zienderogen toenam. In de resterende minuten van deze speelperiode speelde het spel zich meer op het middenveld af en werd er niet meer gescoord. De ruststand was 1-0.

Vrijwel meteen na de rust in de 48e minuut, slaagde Saoedi-Arabië erin om op gelijke hoogte te komen. Hun tot dusver eerste schot op doel, was meteen raak toen Saleh Al Shehri doelman Martinez het nakijken gaf: 1-1. Luttele minuten later in de 53e minuut bracht Salem Al-Dawsari zijn land met een magistraal schot op voorsprong, nadat doelman Martinez een eerdere inzet onvoldoende verwerkte. In de 63e minuut was Argentinië dichtbij de gelijkmaker toen Nicholas Tagliafico van dichtbij op het doel kopte, maar doelman Mohamed Al-Owais liet zien over uitstekende reflexen te beschikken en hield de bal op miraculeuze wijze uit zijn doel. De Zuid-Amerikanen bleven aandringen op een beter resultaat, maar de Arabieren verdedigden met man en macht. In de 79e minuut kregen de Argentijnen een vrijetrap, maar Messi trapte de bal hopeloos hoog over het doel. In de 90e minuut had Argentinië weer een vrijetrap, maar ook die  leverde niets op. Nadat de doelman in de 91e minuut in botsing kwam met Otamendi, leek Messi de gelijkmaker alsnog in te koppen, maar de bal werd op de doellijn uitverdedigd. In de 95e minuut was Al-Owais weer genoodzaakt in te grijpen om het gevaar te keren, maar ramde met zijn knie keihard het hoofd van zijn verdediger Yasser Al-Sharahnidie enige tijd roerloos bleef liggen en moest worden afgevoerd. Aangezien er niet meer gescoord werd, won Saoedi-Arabië de ontmoeting met 2-1.