Indonesië: Sterke aardbeving veroorzaakt ramp
21 Nov 2022, 17:08
foto
Overlevenden van aardbevingen worden behandeld buiten een ziekenhuis in Cianjur, West-Java, Indonesië. Een aardbeving schudde maandag het Indonesische hoofdeiland Java, waarbij tientallen gebouwen werden beschadigd en bewoners voor veiligheid de straten van de hoofdstad op renden. (Foto: AP)


Een sterke, ondiepe aardbeving heeft maandag gebouwen laten omvallen en muren ingestort op het dichtbevolkte hoofdeiland van Indonesië, Java, waarbij ten minste 56 mensen om het leven kwamen. Er zijn honderden mensen gewond geraakt toen ze de straat op renden, sommigen bedekt met bloed en wit puin.

Hulpverleners behandelden de gewonden op brancards en dekens buiten de belangrijkste ziekenhuizen, op terrassen en op parkeerplaatsen. Onder velen waren kinderen, van wie sommigen zuurstofmaskers en infuuslijnen kregen en werden gereanimeerd.

"Ik viel flauw. Het was erg sterk", zegt Hasan, een bouwvakker die wordt behandeld in het regionale ziekenhuis van Cianjur. "Ik zag mijn vrienden rennen om te ontsnappen uit het gebouw. Maar ik was te laat om eruit te komen en werd geraakt door de muur."

Inwoners, sommigen huilend met kinderen in hun armen, ontvluchtten beschadigde huizen nadat de aardbeving met een kracht van 5,6 laat in de middag (het tijdsverschil tussen Suriname en Indonesië is 11 uren...red) de Cianjur-regio in de provincie West-Java deed schudden, op een diepte van 10 kilometer. Het veroorzaakte ook paniek in het grotere gebied van Jakarta, waar hoogbouw zwaaide en sommige werden geëvacueerd.

Reddingsteams en burgers in Cianjur waren op zoek naar anderen die mogelijk begraven waren tussen het puin van ingestorte bakstenen huizen. De aardbeving was krachtig genoeg om muren, brokken beton en dakpannen naar beneden te halen, waarvan sommige in slaapkamers terechtkwamen.

Winkelier Dewi Risma was met klanten aan het werk toen de aardbeving toesloeg en rende naar de uitgang. "De voertuigen op de weg stopten omdat de aardbeving erg sterk was", zei ze. "Ik voelde het drie keer schudden, maar de eerste was ongeveer 10 seconden de sterkste. Het dak van de winkel naast de winkel waar ik werk was ingestort en mensen zeiden dat er twee waren geraakt."

Herman Suherman, het hoofd van het regentschap van Cianjur, zei dat het dodental maandagavond op 56 stond. Ongeveer 700 raakten gewond, zei de chef van de National Disaster Mitigation Agency, Suharyanto.

Rond Cianjur werden verschillende aardverschuivingen gemeld. Onder de tientallen gebouwen die werden beschadigd, bevonden zich een islamitisch internaat, een ziekenhuis en andere openbare voorzieningen, aldus de dienst.

Er werd nog steeds informatie verzameld over de omvang van de slachtoffers en de schade.

De meeste slachtoffers en overlevenden werden naar het overheidsziekenhuis in Cianjur gebracht, waar noodtenten werden opgezet en arbeiders de gewonden verzorgden.

Het Indonesische Meteorologisch, Klimatologisch en Geofysisch Agentschap registreerde minstens 25 naschokken.

"De aardbeving voelde zo sterk aan. Mijn collega's en ik besloten ons kantoor op de negende verdieping te verlaten via de noodtrap", zegt Vidi Primadhania, een medewerker in Zuid-Jakarta, waar veel bewoners de straat op renden en anderen zich verstopten onder bureaus in hun kantoren.

Aardbevingen komen vaak voor in de uitgestrekte archipel, maar het is ongebruikelijk dat ze in Jakarta worden gevoeld.

Het land met meer dan 270 miljoen inwoners wordt regelmatig getroffen door aardbevingen, vulkaanuitbarstingen en tsunami's vanwege de ligging aan de 'Ring of Fire', een boog van vulkanen en breuklijnen in het Pacifische bekken.

In februari doodde een aardbeving met een kracht van 6,2 ten minste 25 mensen en verwondde meer dan 460 mensen in de provincie West-Sumatra. In januari 2021 doodde een aardbeving met een kracht van 6,2 op de schaal van Richter meer dan 100 mensen en verwondde bijna 6.500 mensen in de provincie West Sulawesi.

Bij een krachtige aardbeving en tsunami in de Indische Oceaan in 2004 kwamen bijna 230.000 mensen in bijna een dozijn landen om, de meeste dodelijke slachtoffers vielen in Indonesie.



230.000 mensen om het leven in een tiental landen, de meesten in Indonesië.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May