WK-trofee na wereldtournee in Qatar
14 Nov 2022, 19:02
foto
In deze Italiaanse werkplaats wordt de WK-trofee vervaardigd. (Beeld: AL Jazeera)


De WK-trofee is eindelijk geland in Qatar voor de aftrap op 20 november. De trofee werd onthuld na een wereldtournee van 51 etappes, met tussenstops in alle 32 landen die zich hebben gekwalificeerd voor het toernooi van dit jaar.

De trofee is gemaakt van 18-karaats goud, is iets minder dan 37 cm hoog en weegt iets meer dan 6 kg. Het stelt twee menselijke figuren voor die een wereldbol in de lucht houden.

Hoewel het op het moment van vervaardiging ongeveer US$ 50.000 kostte, wordt aangenomen dat het momenteel wordt gewaardeerd op ongeveer US$ 20 miljoen.

En hoewel het Italiaanse voetbalteam het toernooi niet heeft gehaald, zal één Italiaanse familie vertegenwoordigd zijn in Qatar, zoals ze al meer dan 50 jaar zijn.

Silvio Gazzaniga, een kunstenaar in Milaan, beeldhouwde de beroemde trofee in 1971, nadat Brazilië de vorige trofee mocht houden, nadat het het toernooi drie keer had gewonnen.

Het is de Jules Rimet-trofee genoemd ter ere van de derde president van de FIFA, die de pionier was van het eerste WK.

En het ambachtelijke familiebedrijf waarvoor Gazzaniga werkte, heeft nog steeds de rechten op het maken van de iconische trofee.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May