Mathoera: ‘Suriname mag rekenen op Indiase defensie support’
25 Oct 2022, 00:00
foto
Defensieministers poseren met de Indiase premier Narendra Modi tijdens de opening van de 12e DefExpo in Gujarat.


De komende jaarlijkse inspectie van de drie Chetak-legerhelikopters door Hindustan Aeronautics Limited (HAL) is veiliggesteld. Dit Indiase defensie staatsbedrijf zal ook de nieuwe groep onderhoudstechnici van de luchtmacht opleiden, bevestigt defensieminister Krishna Mathoera in gesprek met Starnieuws. “Ook mogen wij de nodige onderdelen bestellen, die zij dan leveren.” Dit zijn enkele van de afspraken die Mathoera maakte met HAL, tijdens een werkbezoek aan de Indiase deelstaat Gujarat.

Suriname heeft een grote betalingsachterstand van iets meer dan US$ 1 miljoen aan India voor verrichte werkzaamheden, waaronder de afgelopen drie grote inspecties door HAL. De volgende inspectieronde - over drie maanden - liep hierdoor gevaar. Mathoera hield hen Surinames financiële plaatje voor; mede door de IMF-lening en het schuldenherschikkingsproces, mag Suriname heel voorzichtig trekken uit leningen en kredietlijnen. “Elke trekking betekent dat de schuldpositie van Suriname omhoog gaat. Tegelijkertijd wil je niet dat de helikopters aan de grond blijven.” De Indiërs toonden hiervoor begrip, zegden hun volle medewerking toe; Suriname mag in een later stadium de betalingen voldoen.

Mathoera en Chef-staf luitenant-kolonel Bob Mangal vertoefden afgelopen week in India op uitnodiging van de Indiase defensieminister Rajnath Singh voor deelname aan de 12e Defensie Expo 2022 in Gandhinagar, Gujarat. Ongeveer 1.300 Indiase exposanten toonden hun nieuwste defensieapparatuur, -technologieën, en -trainingssystemen die in India worden gemaakt, wat de groei van de defensiesector weerspiegelt. Onder de bezoekers waren defensieministers, legertoppers en functionarissen van veiligheidssectoren uit 80 landen.

Exposant HAL informeerde over haar nieuwste lucht- en ruimtevaart technologieën, mogelijkheden, uitbreidingscapaciteiten van de verschillende helikopters en hield een helikoptershow. “HAL heeft Chetak helemaal vernieuwd en uitgebreid. Het ligt aan ons hoe wij hiermee omgaan: gaan wij upgraden naar de nieuwe, betere en/of grotere versie.” De bezoekers kregen in de avond een drone lichtshow van 1600 drones waar de Indiase IT-defensie-experts de laatste technologieën lieten zien.

Indiase defensieminister zegt medewerking toe
Mathoera voerde ook een werkbespreking met Rajnath Singh waarin zij de behoefte aankaartte voor professionele technische training, capaciteitsversterking binnen het leger, drone technologie, cyber security, surveillance en radarsystemen. Dit, tegen de achtergrond van korte, middellange en langetermijnvisie voor Surinames defensieapparaat.
En met de vooruitzichten in de offshore olie- en gassector, zal onze marine een belangrijkere taak innemen, legt Mathoera uit. “De Indiase minister heeft al medewerking en ondersteuning toegezegd. Suriname moet nu concrete voorstellen doen wat het graag wil.”

Aan de DefExpo was ook een conferentie voor defensieministers gekoppeld. De Indiase premier Narendra Modi zei tijdens de opening dat tot acht jaar geleden India werd erkend als 's werelds grootste importeur van defensie. Maar de ‘Nieuwe India’ toonde intentie, wilskracht en 'Make in India' werd een succesverhaal in de defensiesector. De defensie-export nam de afgelopen vijf jaar acht keer toe en India exporteert nu defensiemateriaal en uitrusting naar meer dan 75 landen. In 2021-2022 bereikte de defensie-export uit India USD 1,59 miljard en het streven is om die op te trekken naar US$ 5 miljard.

Dreigingen en uitdagingen
Rode draad in de conferentie was dat geen enkel land in zijn eentje de dreigingen en uitdagingen die te maken hebben met technologieën aankan. Dreigingen zoals klimaatsverandering, georganiseerde criminaliteit, illegale immigratie en rampen. Sommige landen hebben een grote voorsprong, maar kleinere landen ontberen de expertise, capaciteit en financiële middelen om op hetzelfde tempo te investeren in capaciteit om die dreiging aan te gaan. “Daarom is ondersteuning, samenwerken en netwerken belangrijk.” Ook goed leiderschap werd benadrukt, vooral bij beslissingen die impact kunnen hebben op de hele wereld. “Want instabiliteit betekent impact op de hele wereld.” De oorlog tussen Rusland en Oekraïne heeft invloed op iedereen in de wereld.

Suriname heeft via de kredietlijnfaciliteiten met India onder meer drie Chetak-helikopters aangeschaft. Bij haar aantreden in 2020 werd Mathoera geconfronteerd met afspraken dat uit de kredietlijn ongeveer US$ 3.5 miljoen aangewend wordt voor de HAL-jaarlijkse inspecties, onderhoud, aanschaf onderdelen en opleidingen.

Evenals de deelname aan de Eurosatory-beurs in Parijs, toen Frankrijk opdraaide voor de kosten, heeft ook India voor deelname aan de DefExpo 2002 (reis- en verblijfkosten) van Mathoera betaald. Suriname betaalde de kosten voor de Chef-staf. Mathoera blikt terug op een succesvol bezoek. “Ik kom naar huis, met inspiratie, met meer kennis, met nieuwe werkafspraken, met concrete mogelijkheden om samenwerking te verbreden en te verdiepen, met trainingsmogelijkheden voor ons defensiepersoneel.”

Kritiek op leger ‘luchttaxi’
De kritiek vanuit de samenleving over het inzetten van de legerhelikopters als ‘luchttaxi’ voor regeringstoppers is haar bekend. “Wij brengen kosten in rekening voor elke ondersteuning naar derden toe met de heli’s. Ongeacht of het de president, vicepresident, politie of ander ministerie betreft.” Op deze manier maken de manschappen de verplichte vlieguren en verdient het leger ook. “In het kader van ondersteuning met defensiebussen voor bijzondere activiteiten is er ook speciaal beleid”, klinkt Mathoera zakelijk.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May