Commissies bestuderen aspecten verkoop Rosebel Gold Mines
21 Oct 2022, 00:00
foto
Minister Albert Ramdin gaat in op de op handen zijnde verkoop van Rosebel Gold Mines.


President Chan Santokhi heeft een commissie ingesteld om de op handen zijnde verkoop van Rosebel Gold Mines aan het Chinese bedrijf Zijin Mining Group Co, nader te bestuderen. Naast ministers heeft ook de algemeen directeur van Staatsolie, Annand Jagesar, ook zitting hierin. Eerder in het jaar had de Canadese maatschappij Iamgold de regering en Staatsolie als belanghebbende reeds geïnformeerd over de intentie om  Rosebel van de hand te doen. Op 17 oktober is de regering formeel geïnformeerd over de voorgenomen verkoop. Dit deelde minister Albert Ramdin, ad interim Financiën & Planning gisteren mee aan De Nationale Assemblee.

De coalitie én de oppositie hebben Assembleevoorzitter Marinus Bee schriftelijk gevraagd om door de regering omstandig geïnformeerd te worden. Bee heeft een spoed huishoudelijke vergadering gehouden om een commissie te benoemen die deze zaak zal bestuderen. Ook de wetgeving zal worden bekeken. Er werd ingegaan op een voorstel van NPS-fractieleider Gregory Rusland om nationale en internationale deskundigen te raadplegen.

Iamgold heeft aangegeven dat het beste bod is gedaan door Zijin Mining. De president heeft de commissie gevraagd om de voorgenomen verkoop te beoordelen. De multinational heeft het recht om haar aandelen (95%) te verkopen. De goudsector is van strategisch belang voor het land. Alle aspecten zullen worden bekeken. Het gaat onder andere om veiligheid, milieu, behoud van arbeidskrachten, overeenkomsten met contractors, juridische en maatschappelijke aspecten. Al deze zaken zullen bestudeerd worden, voordat de regering een standpunt inneemt.

NDP waarnemend fractieleider Melvin Bouva voerde aan dat diepgaand gesproken moet worden over deze kwestie. Het gaat om het veiligstellen van het Surinaamse belang. Terwijl de moedermaatschappij Iamgold in een verklaring zegt dat de verkoop rond is, houdt de regering het er op dat het om een voornemen gaat. Ronny Asabina, fractieleider van de BEP, deelde mee dat hij vanuit een andere hoedanigheid van de maatschappij heeft begrepen dat het niet om een intentie gaat, maar dat de zaak al in kannen en kruiken is. Zelfs de aandelen van de multinational zijn gestegen na de mededeling over de verkoop.

VHP waarnemend fractieleider Mahinder Jogi voerde aan dat nu niet inhoudelijk ingegaan wordt op de zaak, maar dat deze kwestie eerst verder wordt bestudeerd. Bee merkte op dat het om een belangrijke aangelegenheid gaat, ook voor De Nationale Assemblee. Er wordt een commissie benoemd die alles op een rijtje zal zetten en de inzichten met de regering zal delen. In de huishoudelijke vergadering is de commissie gisteren benoemd. Hierin hebben zitting: Asis Gajadien (VHP-fractieleider), Obed Kanapé (fractieleider ABOP), Ronny Asabina (fractieleider BEP), Melvin Bouva (NDP), Ivanildo Plein (NPS), Ebu Jones (NDP) en Mahinder Jogi (VHP).
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May