SLM moet snel handelen behoud 'operations' vergunning
07 Oct 2022, 16:32
foto
President Chan Santokhi gaat in op de maatregelen die de SLM dringend moet treffen uiterlijk 15 oktober. (Foto: René Gompers)


De SLM heeft tot 15 oktober om maatregelen te treffen anders verliest zij haar ‘operations’ vergunning. Daarnaast moet het bedrijf blijven vliegen anders verliest ze ook zijn plekken op Schiphol, Nederland en Miami, USA. De regering is bezig om zo snel mogelijk vliegtuigen te halen; een voor de Mid-Atlantische route en voor de regio. Dit heeft president Chan Santokhi op een persconferentie meegedeeld.

“Het is zeer urgent, een deadline van 15 oktober, maar er is al veel werk verzet,” geeft president Chan Santokhi aan op een persconferentie die donderdagavond is gehouden. Het herstelplan om SLM te redden staat nog overeind, benadrukt hij. “Alleen zijn er dingen bijgekomen die om een andere benadering en andere prioriteit vragen. En dat is dat we zo snel mogelijk maatregelen moeten treffen vóór 15 oktober om onze operation vergunningen niet kwijt te raken. Dat is de AOC (Air Operator Certificate). Dat is heel bijzonder, heel belangrijk voor ons.”

De AOC wordt ook wel Air Operator Permit genoemd. Dit is een certificaat om bepaalde commerciële luchttransporten uit te mogen voeren. De operator moet aan strenge eisen voldoen; het moet onder andere beschikken over middelen en systemen om de veiligheid van haar personeel en het publiek te garanderen.  

“Het tweede is dat we constant moeten blijven vliegen,” vervolgt Santokhi. “Zodat we onze slots niet kwijtraken op Schipol en Miami.” Er wordt aan gewerkt om zo snel mogelijk twee vliegtuigen binnen te halen. Gesprekken zijn gevoerd en overeenkomsten zijn getekend, deelt Santokhi mee. Voor de vluchten in de regio wordt een B737-800 uit Amerika gehaald. Voor de Mid-Atlantische route een Airbus uit Dubai. De SLM heeft al ervaring met deze vliegtuigen dus kan zij haar eigen personeel inzetten en dus kosten besparen.

Santokhi ziet wel kansen voor de SLM. “American Airlines heeft al bekendgemaakt dat ze in december niet gaan vliegen,” haalt de president aan. “Nou hier is de kans van SLM om die markt over te nemen, om inkomsten te genereren. SLM zegt dat het traject tot 31 januari volgend jaar duurt. Maar ik wil het tot na 31 januari. Ik wil graag zien wanneer die rode cijfers weer blauw worden.” 
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May