OPEC+ gaat voor zware bezuinigingen
05 Oct, 12:36
foto
Pompvijzels werken voor een booreiland in een olieveld in Midland, Texas. (Foto: Reuters)


OPEC+ zal naar alle waarschijnlijkheid de olie-outputdoelstellingen drastisch  verlagen wanneer de leden woensdag bijeenkomen, waardoor het aanbod in een toch al krappe markt wordt beperkt, ondanks de druk van de Verenigde Staten en anderen om meer te pompen.

De mogelijke verlaging van de OPEC+ zou een herstel van de olieprijzen kunnen stimuleren die drie maanden geleden zijn gedaald tot ongeveer US$ 90 van US$ 120, vanwege de angst voor een wereldwijde economische recessie, stijgende Amerikaanse rentetarieven en een sterkere dollar.

OPEC+, waaronder Saudi-Arabië en Rusland vallen, werkt aan bezuinigingen van 1 tot 2 miljoen vaten per dag, vertelden bronnen aan Reuters, waarbij verschillende bronnen zeiden dat de bezuinigingen dichter bij de 2 miljoen zouden kunnen komen.

De VS dringt er bij de OPEC op aan om niet door te gaan met de bezuinigingen, met het argument dat de economische fundamenten hen niet ondersteunen, aldus een bron die bekend is met de zaak.

Bronnen zeiden dat het onduidelijk bleef of bezuinigingen aanvullende vrijwillige verminderingen door leden zoals Saudi-Arabië zouden kunnen omvatten of dat bezuinigingen bestaande onderproductie door de groep zouden kunnen omvatten.

OPEC+ viel in augustus ongeveer 3,6 miljoen vaten per dag onder de productiedoelstelling.

Reactie Washington
"Hogere olieprijzen, indien gedreven door forse productieverlagingen, zou de regering-Biden waarschijnlijk irriteren in de aanloop naar de tussentijdse verkiezingen in de VS", zeiden Citi-analisten in een notitie.

"Er kunnen verdere politieke reacties van de VS komen, waaronder extra vrijgave van strategische voorraden en enkele wildcards, waaronder het verder bevorderen van een NOPEC-wet", zei Citi, verwijzend naar een Amerikaanse antitrustwet tegen de OPEC.

JP Morgan zei ook dat het verwachtte dat Washington tegenmaatregelen zou nemen door meer olievoorraden vrij te geven.

Saudi-Arabië en andere leden van OPEC+ - die de Organisatie van de Olie-exporterende landen en andere producenten, waaronder Rusland groepeert - hebben gezegd dat ze volatiliteit willen voorkomen in plaats van zich op een bepaalde olieprijs te richten.

Benchmark ruwe Brent-olie werd vandaag, woensdag, verhandeld voor vlak onder US$92 per vat, na een stijging op dinsdag.

Het Westen heeft Rusland beschuldigd van het bewapenen van energie, waardoor een crisis in Europa is ontstaan ​​die deze winter zou kunnen leiden tot rantsoenering van gas en elektriciteit.

Moskou beschuldigt het Westen van het bewapenen van de dollar en financiële systemen zoals SWIFT als vergelding voor het feit dat Rusland in februari troepen naar Oekraïne heeft gestuurd. Het Westen beschuldigt Moskou van het binnenvallen van Oekraïne, terwijl Rusland het een speciale militaire operatie noemt.

Een deel van de reden waarom Washington lagere olieprijzen wil, is om Moskou de olie-inkomsten te ontnemen, terwijl Saudi-Arabië de acties van Moskou niet heeft veroordeeld.

De betrekkingen zijn gespannen tussen het Saudische koninkrijk en de regering van Biden, die dit jaar naar Riyad is gereisd maar er niet in is geslaagd om stevige samenwerkingsverbintenissen op het gebied van energie binnen te halen.

"De beslissing is technisch, niet politiek", zei de minister van Energie van de Verenigde Arabische Emiraten, Suhail al-Mazroui, tegen verslaggevers. "We zullen het niet als politieke organisatie gebruiken", zei hij, eraan toevoegend dat bezorgdheid over een wereldwijde recessie een van de belangrijkste onderwerpen zou zijn.


Advertenties