Visumvrij toegangsbewijs nog te koop bij aankomst
05 Oct, 06:47
foto
Ambassadeur Luziano Truideman, algemeen directeur Consulaire Zaken Bibis.


Bij aankomst in Suriname kunnen toeristen nog steeds een visumvrij entry fee-voucher aanvragen. Vanaf de introductie bestond gedurende drie maanden – tot 1 oktober – de mogelijkheid dit toegangsbewijs op de verschillende aankomsthavens aan te schaffen. Vanwege organisatorische redenen is besloten deze periode te verlengen. Vanaf 1 juli van dit jaar bestaat voor staatsburgers van alle landen de mogelijkheid om visumvrij naar Suriname af te reizen. Om toegelaten te worden tot het Surinaams grondgebied zal er een entry fee voucher van US$ 25 of € 25 moeten worden aangevraagd.

“De mensen zullen nog steeds de mogelijkheid hebben om bij aankomst in Suriname te betalen, dus fysiek”, zo laat ambassadeur Luziano Truideman, algemeen directeur Consulaire Zaken, optekenen door de Communicatiedienst Suriname. Men kan ook kiezen voor het online aanvragen van het toegangsbewijs. Dit kan via de webapplicatie van VFS Global.

Het gaat in deze om een single-entry fee welke de persoon de mogelijkheid biedt om voor 90 aaneengesloten dagen in Suriname te verblijven. Dit betekent dat - indien iemand binnen de 90 dagen Suriname verlaat en terugkeert - de persoon bij de terugkomst weer de entry fee dient te betalen. Buitenlanders die langer dan 90 dagen wensen te blijven vanwege werk of studie, hebben wel een visum nodig en moeten ook verblijf aanvragen. Truideman merkt op dat bij veel mensen verwarring is ontstaan over de entry fee. Het is volgens hem niet hetzelfde als een visum. “De entry fee is slechts een bedrag dat betaald wordt aan de overheid”.

De entry fee geldt niet voor burgers van de Caricom-lidlanden, Vaticaanstad en ook niet voor ingezetenen. Verder is het ook niet van toepassing op personen met een geldig visum of toeristenkaart, een geldig PSA-document of een geldige verblijfsvergunning. Om de veiligheid van het land te garanderen, zijn verschillende veiligheidsmechanismen in werking. Zo is er het Border Management System, waarbij er informatie beschikbaar is van de passagiers en waarbij kan worden nagegaan of zij een gevaar vormen. Indien dit het geval is, krijgen deze personen geen toegang tot het land.

Advertenties

Saturday 28 January
Friday 27 January
Thursday 26 January
Wednesday 25 January