Column: Het gat is inderdaad te groot
29 Sep, 00:59
foto
Bondscoach Aron Winter
Foto: wikipedia.nl


Natio oefende onlangs tegen Nicaragua en tegen Pec Zwolle. In de eerste wedstrijd stond er een elftal dat wist waar het naartoe wilde en de toon aangaf. Hoewel er aardig wat schoonheidsfoutjes werden gemaakt, was de doelstelling van begin tot eind duidelijk. Ook in de eerste helft van de ontmoeting tegen Pec Zwolle, voetbalde Natio erg volwassen, echter verzuimde de voorhoede om het overwicht uit te drukken in doelpunten. Wat er in de tweede helft gebeurde was de confrontatie met de harde realiteit dat het gat inderdaad te groot is. Hoewel de tweede doelman nogal wat steken liet vallen, hebben we toch duidelijk kunnen zien dat de overige wissels rampzalig waren voor het niveau van het tot dan door Natio geleverde spel. De ingevallen Ishan Kort kon zich niet dezelfde luxe permitteren als Kenneth Paal, die in de eerste wedstrijd wat tijd nodig had om op dreef te komen en in dat proces ongestraft balverlies leed. Ishan werd meteen keihard afgestraft, hetgeen hem nog onzekerder maakte en het spel in de Surinaamse achterhoede niet ten goede kwam. Er klopte gewoon niets meer. De organisatie was komen weg te vallen, waardoor de tegenstander gewoon tussen de linies van Natio kon voetballen, met alle gevolgen van dien.

Winter heeft ongetwijfeld nota genomen van de wensen van vele Surinamers om ook de lokaal opgeleide spelers te laten spelen. Zonder hen van repliek te dienen zoals Gorré dat had gedaan door te stellen dat het gat te groot is, heeft hij hen opgesteld en het publiek zelf laten zien dat ze helaas nog niet zover zijn. Aron is dus een stuk diplomatischer te werk gegaan dan Dean. Ik weet zeker dat niemand na dit optreden nog zal roepen dat het lokaal talent ook opgesteld moet worden. Hoewel Natio de ontmoeting schromelijk heeft verloren, is het niet hopeloos gesteld met de nationale ploeg. Iedere keuzeheer zal in serieuze wedstrijden met zijn sterkst mogelijke opstelling aantreden. In dit geval zal de bondscoach dus alleen profvoetballers opstellen wanneer het om de knikkers gaat. De lokale uitschieters kunnen bij de ploeg gehaald worden om te leren, zodat ze op de lange termijn wat meer gaan snappen van het spelletje.

De ernstige tekortkomingen van de lokaal opererende voetballers zou een brevet van ongeschiktheid kunnen opleveren voor de trainers hier te lande. Dat de beste Surinaamse voetballers zo schromelijk tekortschieten, kan namelijk op twee manieren worden geïnterpreteerd. Of het niveau van de lokale trainers laat te wensen over of er gaat iets mis bij de selectieprocedure. We kunnen de voetballers dan zitten af te kraken, maar ik zie graag dat het probleem bij de wortel wordt aangepakt. Indien de trainers tekortschieten, moet er een upgrading plaatsvinden, zodat het niveau omhoog kan gaan. Het is ook goed mogelijk dat de geselecteerde spelers niet de besten zijn, maar op basis van favoritisme bij de selectie zitten. In dat geval moet er gewerkt worden aan het scoutingssysteem. Misschien moeten er scouts opgeleid worden in het buitenland. Hoe dan ook, een gedegen evaluatie moet uitwijzen waar de schoen wringt.

Het was niet alleen kommer en kwel bij de nationale ploeg, dus mocht Winter besluiten om door te gaan met Natio, dan zal Tevreden Groep meer profspelers moeten aantrekken,  zodat er op elke positie een optimale bezetting is. De huidige basis van professionals is te smal om met een gerust hart op de bank te kunnen zitten. Vooral in de aanval hebben we professionals nodig die in staat zijn om de aanvallen goed af te ronden, want daar schort het nogal aan.


Mireille Hoepel
Advertenties

Saturday 03 June
Friday 02 June
Thursday 01 June