Haïtianen plunderen US$ 6 miljoen aan hulpgoederen
27 Sep, 12:26
foto
Haïtianen protesteren tegen stijgende brandstofprijzen tijdens een landelijke staking in Port-au-Prince, Haïti. (Foto: Reuters)


Plunderingen in Haïti hebben deze maand geleid tot het verlies van ten minste US$ 6 miljoen aan noodhulp, waaronder 2.000 ton voedsel, zei een functionaris van het Wereldvoedselprogramma. Het land worstelt met burgerlijke onrust en chronisch bendegeweld.

Na de aankondiging van een brandstofverhoging van premier Ariel Henry op 11 september laaiden protesten op in Haïti, wat leidde tot protesten en straatgeweld, waaronder het plunderen van WFP-magazijnen.

"In de loop van een week verloor het WFP in Haïti een derde van onze voedselvoorraden omdat twee van onze vier magazijnen opzettelijk werden aangevallen, geplunderd en leeggehaald", zei Valerie Guarnieri, adjunct-directeur van het WFP tijdens een vergadering van de VN-Veiligheidsraad. "We schatten dat er voor ten minste zes miljoen dollar aan hulpgoederen verloren zijn gegaan", zei Guarnieri, eraan toevoegend dat de plunderingen andere non-profitorganisaties en VN-agentschappen troffen.

De regering van Haïti besloot deze maand om de brandstofsubsidies te verlagen, daarbij verwijzend naar de hoge kosten ervan, wat tot verontwaardiging leidde in een land dat al worstelt met een recordhoge inflatie. Enkele dagen na die aankondiging blokkeerden bendes de brandstofterminal van Varreux door greppels te graven en nabijgelegen straten te vullen met lege zeecontainers, waardoor brandstofdistributievrachtwagens de faciliteit niet konden naderen.

Bendes blokkeren al maanden de wegen van de hoofdstad naar de landelijke provincies van het land, waardoor de dagelijkse activiteiten in het land worden verstoord en de inspanningen van hulporganisaties om voedsel aan de armsten van het land te distribueren, bemoeilijkt worden.

"Onder dergelijke omstandigheden worden de basisrechten - van bewegingsvrijheid tot onderwijs - catastrofaal ondermijnd", zei Helen La Lime, hoofd van het geïntegreerde bureau van de Verenigde Naties in Haïti, tijdens dezelfde sessie.
Advertenties