Fiona veegt huizen in zee; Canadezen ruimen op
25 Sep 2022, 20:50
foto
Gemeenteambtenaren spreken met een dame, wiens huis werd verwoest. De vrouw doorzocht haar spullen in de nasleep van orkaan Fiona in Port Aux Basques, Newfoundland, Canada. (Foto: Reuters)


Het zal enkele maanden duren voordat Canada de kritieke infrastructuur heeft hersteld nadat de krachtige storm Fiona een "ongekend" spoor van verwoesting heeft achtergelaten. Werkploegen trokken naar vijf provincies om de stroomvoorziening te herstellen en om omgevallen bomen en puin op te ruimen.

Een 73-jarige vrouw stierf tijdens de storm in Port aux Basques, een van de zwaarst getroffen steden op de zuidwestelijke punt van Newfoundland met iets meer dan 4.000 inwoners, aldus de politie.

"De vrouw is voor het laatst in haar woning gezien, enkele ogenblikken voordat een golf het huis trof en een deel van de kelder wegrukte", zei de politie eerder. De kustwacht en lokale reddingswerkers hebben haar lichaam zondagmiddag uit de oceaan gehaald, aldus een verklaring.

Port aux Basques is "als een compleet oorlogsgebied", zegt Brian Button, burgemeester van Port aux Basques. Meer dan 20 huizen werden verwoest en meer dan 200 mensen hebben onderdak nodig. De kosten van de schade "lopen hier nu in de miljoenen dollars", zei Button in een interview.

"We gaan maanden bezig zijn met de wederopbouw. Ik denk dat maanden een conservatieve schatting is voor sommige van deze mensen", vertelde Rosalyn Roy, een inwoner van Port aux Basques, aan de Canadian Broadcasting Corp.

Fiona sloeg zaterdag het oosten van Canada binnen en dwong evacuaties af toen windstoten tot 170 km per uur bereikten en de stormvloed huizen aan de kust verzwolg.
Hoewel de volledige omvang van Fiona's verwoesting niet meteen duidelijk is, zou de storm een ​​van Canada's duurste natuurrampen kunnen blijken te zijn.

Wetenschappers hebben nog niet vastgesteld of de klimaatverandering Fiona heeft beïnvloed, maar over het algemeen maakt de opwarming van de planeet orkanen natter, winderiger en in het algemeen intenser.

De Canadese federale regering heeft zondag de strijdkrachten gestuurd om te helpen bij het opruimen van omgevallen bomen en puin, wat op zijn beurt de weg zal openen voor bemanningen om de stroomvoorziening te herstellen, zei de minister van Emergency Preparedness, Bill Blair, tegen Reuters.

De provincie Nova Scotia heeft de troepen en machinerie zaterdag verzocht om puin te ruimen, "en we hebben ja gezegd, en daarom worden ze vandaag ingezet", zei Blair.

Op zondag hebben Prince Edward Island (PEI) en Newfoundland en Labrador ook federale steun aangevraagd en zullen er troepen worden gestuurd, zei Blair. Ongeveer 100 troepen zijn op weg naar elk van de drie provincies, vertelde minister van Defensie, Anita Anand, aan verslaggevers.

Het Canadian Hurricane Centre schatte dat Fiona de storm met de laagste druk was die ooit in Canada aan land kwam.

In 2019 trof Dorian de regio rond Halifax, Nova Scotia, waarbij een bouwkraan werd neergehaald en de stroom werd uitgeschakeld. Fiona daarentegen lijkt grote schade te hebben aangericht in minstens vijf provincies.

"De omvang waarmee we te maken hebben, ik denk dat het ongekend is", zei Blair zondag.
"Er zal... enkele maanden werk zijn om een ​​deel van de kritieke infrastructuur te herstellen - gebouwen en huizen, daken die van gemeenschapscentra en scholen zijn afgeblazen", zei hij.

Honderdduizenden inwoners in Nova Scotia, PEI, Newfoundland, Quebec en New Brunswick zaten vandaag, zondag, zonder stroom. Blair zei dat honderden nutsbedrijven al waren ingezet om de stroomvoorziening te herstellen, waaronder enkele uit de Verenigde Staten.

In Nova Scotia drong de politie er bij mensen op aan te stoppen met fastfood te gaan eten omdat drive-thru-lijnen "wegen blokkeren, wat de herstelinspanningen belemmert" en de situatie leidt tot oproepen naar politie-coördinatoren "die al zeer hoge oproepvolumes verwerken", aldus een verklaring op Twitter.

In PEI stonden lange rijen bij benzinestations omdat velen generatoren moesten vullen, en verschillende gemeenschappen kregen te horen dat ze water moesten koken voordat ze konden drinken omdat de waterzuiveringssystemen waren uitgevallen.

Ambtenaren waarschuwden zondag dat het in sommige gevallen weken zou duren voordat essentiële voorzieningen volledig zijn hersteld.

De storm heeft ook de vissershavens in Atlantisch Canada zwaar beschadigd, wat de kreeftenindustrie van miljarden zou kunnen schaden, tenzij het volledig wordt hersteld voordat het seizoen over enkele weken begint. "Die vissers hebben een zeer directe behoefte om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien als de storm voorbij is", zei Dominic LeBlanc, minister van intergouvernementele zaken van Canada, zaterdag.


Advertenties

Tuesday 03 October
Monday 02 October
Sunday 01 October