Governor CBvS: Verdere lichte daling koers verwacht
23 Sep 2022, 00:58
foto


De opmars van de wisselkoers is gestuit sinds dinsdag, maar een behoorlijke daling is uitgebleven. Waarnemend president Ronnie Brunswijk wilde dat de koers nog voordat president Chan Santokhi terugkeert naar huis, naar liefst SRD 20 voor de US-dollar zou dalen. De governor van de CBvS, Maurice Roemer, om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat indien de marktpartijen efficiënt handelen, een verdere lichte daling voor de hand ligt. 

De koers van de CBvS is een weergave van de gewogen gemiddelde gerealiseerde marktkoersen van de deviezenbanken en de cambio’s. "Een belangrijke constatering is dat de stijging van de koersen die de afgelopen periode was ingezet, niet is voortgezet en er tot en met de slotkoers van donderdag per saldo een lichte daling van de koersen is gerealiseerd", stelt Roemer. De koers door de CBvS genoteerd donderdag is SRD 27,80 voor de US-dollar en SRD 26,36 voor de euro.

Het ministerie van Financiën & Planning intervenieert op de valutamarkt door deviezen beschikbaar te stellen aan importeurs van basisgoederen en de oliemaatschappijen. Naast de interventiemiddelen blijven grote importeurs een flinke vraag uitoefenen op de valutamarkt. "Helaas is de valutamarkt in ons land nog erg inefficiënt. Sommige maatregelen werken vertraagd door waaronder de 35% retentie regeling", merkt de governor op. Exportbedrijven moeten minstens 35% van hun opbrengsten inwisselen bij een deviezenbank tegen de koers opgetekend door de CBvS.

"Het algemeen streven is om uiteindelijk een stabiel prijsniveau te kunnen realiseren en dat de koersen stabiliseren binnen een bepaalde evenwichtige bandbreedte, middels fundamentele economische prestaties en niet doorlopend middels valuta interventies, omdat de internationale reserves ook eerst verdiend en opgebouwd moeten worden. De inflatie tot aanvaardbare niveaus brengen, is een uitdaging voor ons als land en verdient een brede nationale aanpak", meent de governor van de CBvS.
Advertenties

Wednesday 29 November
Tuesday 28 November
Monday 27 November