Column: Koers onbevreesd voor bedreiging en interventie
20 Sep, 00:59
foto
Deze koers moet na vandaag niet meer genoteerd worden...


Waarnemend president Ronnie heeft zijn bokshandschoenen uit de museumkast van ex-Jungle Commando uit de mottenballen laten halen en schoonmaken. Het hele long weekend prijkte de koers boven de SRD 28 voor de US-dollar, genoteerd door de CBvS. De dollar werd daarbuiten zelfs voor SRD 30 verhandeld, zoals het IMF dat al wilde. Deze situatie moet wanneer de zon doorgebroken is, veranderen bij de eerstvolgende valutatransactie om 10.00 uur. Sinds woensdag slaat Ronnie op de tafel waaraan de governor van de CBvS, Maurice Roemer, en bankdirecteuren aanzaten.

De bankdirecteuren moeten hebben gebibberd om het niet in hun broek te doen. Want in de recente geschiedenis heeft de toenmalige leider van het ex-Jungle Commando doodleuk de bank beroofd. Hij heeft op een vergadering van de ABOP vrijdag in Commewijne flink uitgehaald naar de governor en de bankdirecteuren en heeft hen bedreigd dat als de koers dinsdag hoog blijft "hij gaat ingrijpen." De governor noch de bankdirecteuren, die verenigd zijn in de Surinaamse Bankiers Vereniging hebben gedurfd om maar even te piepen, terwijl de vloer met hen is aangeveegd.

Ze accepteren dat de waarnemend president dreigt de Bankwet naast zich neer te leggen en zelf te bepalen hoe hoog de koers moet worden. Vanuit de VS kan president Chan alleen maar zeggen dat hij bezorgd is over de wisselkoers. Ronnie vindt dat de governor niet op de $ 2 miljard monetaire reserve moet zitten broeden, maar er moet worden geïntervenieerd naar de hoogte die hij wil hebben: Bravo koers; SRD 20 voor de US$. Intussen blijkt dat niet de CBvS, maar Financiën intervenieert met dividend die de regering ontvangt van Staatsolie. Ronnie hoeft de minister van Financiën niet naar huis te sturen, want die gaat deze maand zelf al weg. Maar de koers zal nooit omlaag gaan door interventie en bedreigingen.

Wat niet meer te dragen is voor het overgrote deel van het volk is dat alles zo duur is en veel goederen die noodzakelijk zijn, niet meer kunnen worden gekocht. Mensen die ondanks de veranderde wet nog steeds de dollar/euro koers moeten neertellen voor huishuur. De middenstand is compleet kapotgemaakt. In de vakantie kan een leerkracht nauwelijks een avondje uitgaan, want daar is er geen geld voor, laat staan met vakantie gaan. De kwaliteit van het leven is voor velen met rasse schreden achteruit gehold. Veel Surinamers hebben tientallen stappen achteruit moeten zetten, in plaats van een stapje vooruit! Deze situatie is niet meer acceptabel. Het volk moet zijn maag snijden met de steeds strakker wordende riem, terwijl de regeerders maar kwistig geld blijven uitgeven en zich alle luxe blijven permitteren ondanks mooie woorden.

De vraag naar deviezen is groot, maar toch moet er gekeken worden wat er geïmporteerd wordt. Superluxe goederen zijn slechts voor een kleine bovenlaag. Die goederen mogen flink worden belast, maar dat stroom, water, internet, brood, melk, eieren, rijst - de basisgoederen - onbetaalbaar zijn en mensen niet meer gezond kunnen eten, is een misdaad. Dat ook de veiligheid in het land zorgwekkend is ondanks dat er zoveel ex-wapendragers in de regeringstop zitten, is een schande.

De president meldt op zijn Facebookpagina het ene succes na het andere dat hij boekt - eerst met Mark, daarna in Washington en nu in New York. Het wordt de hoogste tijd dat er eindelijk succes in eigen land wordt geboekt, opdat zijn volk het hoofd boven water kan houden. Dat kinderen straks voldoende schoolspullen hebben en niet met een lege maag naar school hoeven te gaan. Waarnemend president Ronnie heeft nog drie dagen de tijd om de koers omlaag te brengen, want de kater komt pas vrijdag thuis. Het is zijn voormalige baas in tien jaar niet gelukt de koers naar beneden te krijgen ondanks alle groot praat en het is Chan ook niet gelukt in ruim twee jaar ondanks de gemaakte belofte. Waar zijn we beland als alle hoop nu gevestigd is op de 'Robin Hood' van Nederland... die met bedreiging de SRD wil redden van verdere ondergang. Een ding is zeker, de SRD gaat zijn eigen gang en vreest geen enkele vuist op tafel of stoerdoenerij. En o ja, bedreiging in elke vorm is strafbaar, heeft de politie ons nog kort geleden weer aan herinnerd.

Nita Ramcharan
Advertenties

Sunday 04 June
Saturday 03 June
Friday 02 June