Brunswijk: Harde maatregelen als koers dinsdag niet zakt
17 Sep, 00:00
foto
ABOP-voorzitter tevens waarnemend president Ronnie Brunswijk vrijdagavond op een vergadering in Commewijne. Er zijn 39 kernen geïnstalleerd op de druk bezochte vergadering. (Beeld: ABOP)


Waarnemend president Ronnie Brunswijk tevens voorzitter van de ABOP heeft vrijdagavond in Commewijne aangekondigd dat er harde maatregelen getroffen zullen worden tegen banken en cambio's als de wisselkoers dinsdag niet omlaag gaat. Ook de governor van de Centrale Bank van Suriname, Maurice Roemer, zal moeten interveniëren anders mag hij weg. Er is US$ 2 miljard aan reserve, maar de koers blijft hoog. Dinsdag nog vóór president Chan Santokhi terugkeert naar Suriname, moet de koers omlaag. Maandag is een eenmalige nationale vrije dag.

Brunswijk vindt dat het volk niet zo kan pinaren. Het Internationaal Monetaire Fonds (IMF) moet begrijpen dat niet op deze manier kan worden omgegaan met het volk en steeds alles moet worden verhoogd. Het programma moet op z'n Surinaams worden uitgevoerd, meent Brunswijk. IMF moet worden geëvalueerd en als het niet past, dan moet gestopt worden met deze instelling. Brunswijk merkte op dat hij voorgesteld had aan de president om een olieput te verkopen en het geld te besteden aan het volk. "Maar omdat het voorstel van Brunswijk komt, is het niet uitgevoerd".

De officiële wisselkoers is op dit moment boven de SRD 28 voor de US-dollar. Zo kan het niet verder. De regering gaat volgens de waarnemend president bepalen welke koers er moet komen. Als de regering zegt SRD 20 voor de dollar dan moet er worden geïntervenieerd. De governor moet daarvoor zorgen en als hij niet wil, dan moet hij plaatsmaken. Brunswijk vindt, zonder stil te staan bij de Bankwet waarin de positie van de Centrale Bank van Suriname is geregeld, dat de regering het beleid moet bepalen en dat gaat nu wel gebeuren. Er zullen harde maatregelen worden getroffen. Een paar mensen bepalen volgens Brunswijk de koers in het land. Hij zal dinsdag zijn handschoen aantrekken.

Ook de controle van prijzen in de winkels moet veel beter. Het kan volgens Brunswijk niet dat prijzen maar blijven stijgen. Het volk heeft het te moeilijk terwijl het ervoor gezorgd heeft dat deze regering aan de macht is gekomen. Vanaf nu zal er geïnvesteerd worden in het volk. De ABOP heeft een heel drukke vergadering gehouden in Commewijne, waarbij 39 kernen zijn geïnstalleerd.
Advertenties

Wednesday 30 November
Tuesday 29 November
Monday 28 November