Geen Ballon d'Or-nominatie zevenvoudig winnaar Messi
16 Aug 2022, 05:48
foto
Uit de gratie: Lionel Messi van Paris Saint-Germain (l) deze week op training. (Foto: AFP)


Zevenvoudig Ballon d'Or-winnaar Lionel Messi heeft een hoge prijs betaald voor een teleurstellend eerste seizoen bij Paris Saint-Germain toen hij van de 30-koppige lijst voor de felbegeerde voetbalprijs van dit jaar werd gelaten. Lucy Bronze, die in 2019 tweede werd, is een van de drie leden van de Engelse Euro-winnende ploeg die op de shortlist staat voor de damesprijs.

Messi, die vorig jaar de titel won, was sinds 2006 een vaste waarde bij de nominaties en sinds 2007 een vaste waarde in de top drie, met uitzondering van 2018. Maar Messi (35) heeft de 2022-prijs misgelopen na zijn overstap van Barcelona naar de Franse hoofdstad. Een verandering in het formaat heeft ook tegen de Argentijnse superster gewerkt, waarbij de Ballon d'Or niet langer de beste speler over een kalenderjaar erkent.

In plaats daarvan is het gebaseerd op een seizoensrecord dat volgens de criteria "de individuele prestaties" en het "beslissende en indrukwekkende karakter" van de genomineerden benadrukt.

Nadat hij Barcelona in de zomer van 2021 verliet, was Messi niet in staat om zijn genialiteit te stempelen op een PSG-team dat wanhopig op zoek was naar een Champions League-titel. De Franse kampioen struikelde in de laatste 16 door toedoen van uiteindelijke winnaars Real Madrid.

In totaal scoorde Messi slechts 11 doelpunten voor PSG met zijn relatief onverschillige clubvorm die geen indruk maakte op het tijdschrift France Football, de organisatoren van de Ballon d'Or die op 17 oktober in Parijs wordt uitgereikt.

PSG-teamgenoot Neymar ontbreekt ook na een seizoen waarin hij 13 doelpunten maakte in 28 wedstrijden.

De rest van de lijst met genomineerden levert weinig verrassingen op. De Franse internationale spits Karim Benzema is de overweldigende favoriet, nadat hij de architect was van de 14e Champions League-titel van Real Madrid. Hij eindigde de Europese campagne met 15 goals.

Benzema wordt waarschijnlijk de vijfde Franse winnaar na Raymond Kopa (1958), Michel Platini (1983, 1984, 1985), Jean-Pierre Papin (1991) en Zinedine Zidane (1998).

In het seizoen 2021/2022 scoorde Benzema 44 doelpunten in 46 wedstrijden voor Real Madrid dat ook de Liga-titel won.

Zijn doelpunt in de 2-0 overwinning van woensdag op Eintracht Frankfurt in de Europese Super Cup bracht de 34-jarige naar 324 doelpunten voor de Spaanse reus. Dat leverde hem een ​​voorsprong op Raul op de lijst aller tijden van de club, met alleen Cristiano Ronaldo voor hem met 450.

"Hij staat in de rij voor de Ballon d'Or. Is er enige twijfel? Voor mij, nee", zei Real-coach Carlo Ancelotti.

Ronaldo van Manchester United, vijfvoudig winnaar van de Ballon d'Or, is dit jaar opnieuw genomineerd.

Benzema wordt op de lijst van 30 man vergezeld door teamgenoten Thibaut Courtois, Casemiro, winnaar van 2018 Luka Modric, Vinicius en voormalig Chelsea-speler Antonio Rudiger.

De verslagen Champions League-finalist Liverpool heeft zeven genomineerde spelers, de meeste van alle clubs. Het zijn Trent Alexander-Arnold, Luis Diaz, Fabinho, Sadio Mané, inmiddels overgeplaatst naar Bayern München, Darwin Nunez, Mohamed Salah en Virgil Van Dijk.

Er is een 20-koppige lijst voor de Ballon d'Or voor vrouwen, waaronder de Engelse sterren Bronze, Millie Bright en Arsenal-aanvaller Beth Mead die de Gouden Schoen won op het EK voor vrouwen.

Frankrijk heeft vier nominaties -- Selma Bacha, Kadidiatou Diani, Marie-Antoinette Katoto en Wendie Renard.

Titelverdediger Alexia Putellas, die op het laatste moment van het EK werd uitgesloten met een blessure, en de Noorse ster Ada Hegerberg, de eerste winnaar van de prijs in 2018, zijn ook in de running.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April