Zoon: Salman Rushdie's 'uitdagende gevoel voor humor' blijft
14 Aug, 16:32
foto
Salman Rushdie verkeert nog in kritieke toestand, maar kon praten met zijn familie. (Getty Images)


Auteur Salman Rushdie verkeert nog steeds in kritieke toestand, maar "zijn gebruikelijke pittige en uitdagende gevoel voor humor blijft intact", zegt zijn zoon. Zafar Rushdie zei dat zijn vader levensveranderende verwondingen had opgelopen, maar met zijn familie kon praten.

Rushdie (75) raakte zwaargewond nadat hij op het podium was neergestoken tijdens een evenement in de deelstaat New York. Hij is jarenlang met de dood bedreigd voor zijn roman De duivelsverzen, die door sommige moslims als godslasterlijk wordt beschouwd.

De man die is aangeklaagd voor de aanval van vrijdag pleitte niet schuldig aan poging tot moord.

"Na de aanval van vrijdag ligt mijn vader nog steeds in kritieke toestand in het ziekenhuis waar hij uitgebreide medische behandeling krijgt", twitterde Zafar Rushdie. De familie was "extreem opgelucht" toen Rushdie zaterdag van de beademing werd gehaald, zei hij, eraan toevoegend dat zijn vader "een paar woorden kon zeggen".

"Hoewel zijn levensveranderende verwondingen ernstig zijn, blijft zijn gebruikelijke pittige en uitdagende gevoel voor humor intact", zei hij.

Eerder zei de agent van de auteur, Andrew Wylie, dat zijn "weg naar herstel is begonnen".

"Het zal lang duren; de verwondingen zijn ernstig, maar zijn toestand gaat de goede kant op", zei hij.

De verdachte Hadi Matar (24) wordt ervan beschuldigd dat hij het podium is opgerend en Rushdie minstens 10 keer in het gezicht, de nek en de buik heeft gestoken.

Een rechter beval hem zonder borgtocht vast te houden nadat officier van justitie Jason Schmidt had gezegd dat Matar zichzelf opzettelijk in een positie had gebracht om de auteur kwaad te doen. "Dit was een gerichte, niet-uitgelokte, vooraf geplande aanval op  Rushdie", zei Schmidt.

Wylie heeft gezegd dat de beroemde romanschrijver last had van doorgesneden zenuwen in één arm, schade aan zijn lever en dat hij waarschijnlijk een oog zou verliezen.

President Joe Biden en de First Lady, Jill Biden, hebben zich aangesloten bij de wijdverbreide veroordeling van de aanval en zeggen dat Rushdie "staat voor essentiële, universele idealen".

De romanschrijver moest bijna 10 jaar onderduiken nadat The Satanic Verses in 1988 was gepubliceerd. Veel moslims reageerden woedend op de tekst en voerden aan dat de afbeelding van de profeet Mohammed een ernstige belediging van hun geloof was.

Rushdie werd met de dood bedreigd en de toenmalige Iraanse leider, Ayatollah Ruhollah Khomeini, vaardigde een fatwa - of decreet - uit waarin werd opgeroepen tot de moord op Rushdie, waarbij hij een premie van US$ 3 miljoen op het hoofd van de auteur plaatste.

De fatwa blijft actief, en hoewel de Iraanse regering afstand heeft genomen van het decreet van Khomeini, heeft een quasi-officiële Iraanse religieuze stichting in 2012 nog eens US$ 500.000 aan de beloning toegevoegd.

Matar, uit Fairview, New Jersey, werd in de VS geboren uit ouders die uit Libanon waren geëmigreerd, heeft een Libanese functionaris aan de media verteld.

Een recensie van zijn sociale media-accounts suggereert dat hij sympathie heeft voor de oorzaken van de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde (IRG), meldde NBC News.

Er is echter geen definitief verband gelegd met de IRG - een belangrijke militaire, politieke en economische macht die nauwe banden heeft met de hoogste leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, en vele andere vooraanstaande figuren.
Advertenties

Wednesday 30 November
Tuesday 29 November
Monday 28 November