Het verhaal van India, 75 jaar in de maak (1)
13 Aug 2022, 22:22
foto
Het lichaam van de vermoorde Indiase leider Mahatma Gandhi, bedekt met rozenblaadjes, wordt op 31 januari 1948 naar de plaats van zijn crematie in New Delhi gedragen. (Foto's: AP)


"Om klokslag middernacht", zei de eerste premier van India, Jawaharlal Nehru, "wanneer de wereld slaapt, zal India ontwaken tot leven en vrijheid." De historische toespraak net voor middernacht op 15 augustus 1947 maakte de hoop van miljoenen werkelijkheid. India was een vrij, onafhankelijk land. De Britse koloniale geschiedenis was verleden tijd. Een nieuwe toekomst lonkte.

Vijfenzeventig jaar later is India een enorm veranderd land. Het verhaal wordt verteld door tumult, ontmoedigende hindernissen, pittige triomfen en verschrikkelijke tragedies.

Dit is het verhaal van India. (Morgen, zondag, het tweede deel)

De periode 1947-1971
Voordat ze het Indiase subcontinent verlieten, trokken Britse kolonialisten een denkbeeldige lijn die leidde tot de oprichting van India en Pakistan, een proces dat leidde tot massale migratie en religieuze rellen. Honderdduizenden stierven in het geweld. Ongeveer 12 miljoen mensen ontvluchtten hun huizen, waaronder ongeveer 5 miljoen moslims die van India naar Pakistan migreerden nadat India op 15 augustus onafhankelijk werd.

Moslimvluchtelingen zitten op het dak van een overvolle treinwagon in een poging India te ontvluchten in de buurt van New Delhi op 19 september 1947. (Foto: AP)

Datzelfde jaar vochten India en Pakistan hun eerste oorlog om het betwiste Kashmir, waardoor de regio werd verdeeld tussen de rivaliserende landen. De wonden van de verdeling waren nog vers toen onafhankelijkheidsleider Mahatma Gandhi in 1948 werd vermoord.

India kwam snel uit het tumult en maakte in 1951 een democratische sprong door zijn eerste algemene verkiezingen te houden. Maar al snel kreeg India te maken met een crisis aan zijn grenzen. In 1959 vluchtte de Dalai Lama naar India na een mislukte Tibetaanse opstand. Drie jaar later, in 1962, waren India en China in oorlog.

In 1971 vocht India opnieuw een oorlog met Pakistan, dit keer over de betrokkenheid van New Delhi bij de onafhankelijkheid van Bangladesh (voorheen Oost-Pakistan) onder premier Indira Gandhi.

De periode 1971-1999
De democratie in India onderging een grote test in 1975 toen Gandhi de formele noodtoestand uitriep. Het duurde bijna twee jaar en culmineerde in haar ontslag uit haar ambt.

Een overwinning van 1983 in de Cricket World Cup vervulde een miljoen dromen, maar een jaar later werd India opgeschrikt door twee catastrofale gebeurtenissen.

Gandhi, die bij de verkiezingen van 1980 aan de macht was teruggekeerd, gaf in 1984 opdracht tot een belegering van de Gouden Tempel in Punjab om het Sikh-extremisme de kop in te drukken. Datzelfde jaar werd ze vermoord door haar Sikh-lijfwachten, wat leidde tot massale anti-Sikh-rellen.

Er kwam dramatische vooruitgang met historische hervormingen in de jaren negentig die de groei aanwakkerden. Maar het viel samen met een grote omwenteling, waaronder een gewapende opstand in het betwiste Kashmir.

In 1991 werd voormalig premier Rajiv Gandhi vermoord door een etnische Tamil-zelfmoordenaar. In 1992 verwoestten hindoeïstische bendes een historische moskee in de stad Ayodhya, wat leidde tot landelijke rellen. En in 1993 schokte een reeks explosies de stad Mumbai en doodde meer dan 250 mensen.

Rajiv Gandhi's vrouw Sonia (m) en haar twee kinderen, Rahul en Priyanka, kijken terug van de brandende brandstapel nadat het lichaam van de voormalige Indiase premier in brand werd gestoken tijdens crematie in New Delhi, vrijdag 24 mei 1991. (Foto: AP)

India koos ervoor om in 1998 zijn militaire macht te tonen door een reeks van vijf kernproeven uit te voeren; Pakistan volgde met zijn eigen tests. In 1999 vochten de twee landen een beperkte oorlog in Kargil.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May