Frankrijk bestrijdt wildvuur 'monster' bij Bordeaux
11 Aug, 14:36
foto
Deze foto van de brandweer van de regio Gironde SDIS 33, (Departementale brandweer en reddingsdienst 33) toont brandweerlieden die een brand bestrijden nabij Saint-Magne, ten zuiden van Bordeaux, in het zuidwesten van Frankrijk. (Foto via AP)


Meer dan 1.000 brandweerlieden vechten tegen een "monster" bosbrand in het zuidwesten van Frankrijk die al bijna 7.000 hectare bos heeft vernietigd. De woedende brand in de buurt van de stad Bordeaux heeft een aantal huizen verwoest en 10.000 inwoners gedwongen te vluchten.

"Het is een boeman, het is een monster", vertelde brandweerman Gregory Allione aan de Franse RTL Radio.

De harde wind en hoge temperaturen belemmeren de bluswerkzaamheden.

President Emmanuel Macron kondigde aan dat Oostenrijk, Duitsland, Griekenland, Polen en Roemenië "Frankrijk komen helpen" bij het bestrijden van de brand. "Europese solidariteit aan het werk!" twitterde hij.

Deze zomer hebben Frankrijk en een aantal andere Europese landen te maken gehad met een golf van dodelijke bosbranden, veroorzaakt door recordtemperaturen en droogtes over het hele continent.

Meer dan 1.000 doden zijn toegeschreven aan de hitte in Portugal en Spanje. In het Verenigd Koninkrijk is nu een oranje waarschuwing voor extreme hitte van kracht geworden, met temperaturen die naar verwachting de komende vier dagen in sommige gebieden 37C zullen bereiken. De hittegolf zal waarschijnlijk gevolgen hebben voor de gezondheid, het transport en de arbeidsomstandigheden, waarschuwen de autoriteiten.

De enorme bosbrand in de Franse Gironde woedt al twee dagen in de buurt van de gemeente Landiras, ongeveer 30 km ten zuidoosten van Bordeaux.

Een aantal brandweerlieden moest dringend worden overgeplaatst uit andere regio's om de lopende operatie te stimuleren. Ze worden ondersteund door gespecialiseerde vliegtuigen die water en vlamvertragers hebben laten vallen. Maar ondanks alle inspanningen was de brand donderdag nog steeds niet onder controle, zeiden lokale functionarissen.

"Het is de eerste keer dat we een brand als deze hebben gezien", vertelde de Franse brandweerman Jérôme Jean aan de nieuwswebsite van BFMTV.

Voor de evacuatie moesten sommige lokale bewoners zichzelf redden op daken omdat de vlammen snel hun huizen naderden, zeggen berichten.

Belin-Béliet is nu een spookstad omdat al zijn 2.000 inwoners woensdag moesten vluchten, zegt BFMTV. In het nabijgelegen Hostens besloten Allisson Fayol en haar vader - in tegenstelling tot veel van hun buren - voorlopig thuis te blijven. "Er is nog steeds veel rook, maar voorlopig komt het niet deze kant op", zei Fayol tegen persbureau Reuters.

De verwachting is dat de temperatuur later op donderdag kan oplopen tot 39 graden.

Premier Elisabeth Borne en minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin zijn in het getroffen gebied aangekomen om de omvang van de schade te inspecteren.

Klimaatverandering verhoogt het risico op het hete, droge weer dat waarschijnlijk bosbranden zal aanwakkeren. De wereld is al met ongeveer 1,2 °C opgewarmd sinds het begin van het industriële tijdperk en de temperaturen zullen blijven stijgen, tenzij regeringen over de hele wereld de uitstoot drastisch verminderen.
Advertenties