President buigt zich met financiële sector over koersontwikkeling
04 Aug, 20:53
foto
President Chan Santokhi heeft vandaag een onderhoud gehad met vertegenwoordigers van de financiële sector. Er zijn voorstellen gedaan voor beteugelen van de koers. (Foto: Kabinet van de President)


President Chan Santokhi heeft een onderhoud gehad met vertegenwoordigers van de financiële sector over de druk op de wisselkoers. Er zijn voorstellen gedaan over hoe de koers zou kunnen worden beteugeld. De regering zal zich blijvend inzetten om te komen tot optimale omstandigheden van de valutamarkt. Vrijdag zal de Centrale Bank van Suriname een persconferentie houden over de maatregelen die getroffen worden. Voorstellen gedaan tijdens de bespreking worden meegenomen.

Bij het gesprek met het staatshoofd zaten los van vertegenwoordigers van de regering ook aan, de governor van de Centrale Bank van Suriname, de Bankiersvereniging, cambiohouders, de voorzitter van de vaste commissie Financiën in DNA en de voorzitter van de Deviezencommissie, deelt de woordvoerder van de president, Alven Roosveld mee.

De Bankiersvereniging en de Vereniging van Cambiohouders hebben hun inzichten gegeven over de stijgingen van de wisselkoers. Zij hebben ook methodieken aangekaart die kunnen leiden tot verlaging van de koers. Ook de Deviezencommissie heeft concrete voorstellen gedaan die kunnen leiden tot beteugeling van de koers, die gestegen is boven de SRD 25 voor de US-dollar.

Governor Maurice Roemer van de CBvS gaf ook aan wat de mogelijkheden en beperkingen zijn. De effecten van de open markt operaties (OMO) die ingezet door de CBvS zijn besproken. Een heet hangijzer is dat de subsidie van brandstof een bijzondere impact heeft op de koers. Smokkel van brandstof vanwege de lagere pompprijs legt enorme druk op de koers. De overheid is onder andere met de introductie van Oli Moni de komende maand de balans aan het herstellen.
Advertenties

Wednesday 17 August
Tuesday 16 August
Monday 15 August