Droogte in Noord-Mexico bedreigt bestaansmiddelen
18 Jul 2022, 06:50
foto
Droog, gebarsten land is zichtbaar in Santiago, Mexico. Het stuwmeer van Boca dat water levert aan de noordelijke stad Monterrey is bijna droog, omdat het noordelijke deel van Mexico wordt getroffen door een intense droogte. (Foto:AP)


Restauranteigenaar Leticia Rodríguez vierde eind vorig jaar de bouw van een nieuwe boulevard aan het meer in deze stad in het noorden van Mexico, waarvan ze hoopte dat het meer mensen naar haar bedrijf zou trekken. Maar nu het stuwmeer van La Boca bijna leeg is, komen toeristen niet meer varen, waterskiën of gewoon eten.

Rodríguez moest in april het grootste deel van haar personeel laten gaan en runt nu het restaurant met haar man en kinderen.

Een toenemende droogte in het noorden van Mexico maakt niet alleen het dagelijks leven van de bewoners een uitdaging, maar vormt in sommige gevallen ook een bedreiging voor hun levensonderhoud.

"De enige hoop is dat het regent", zei Rodríguez. "Dat zelfs de staart van een orkaan arriveert, zodat het reservoir zich kan herstellen, want dat is wat ons het meest treft."

Vorige week heeft de Nationale Watercommissie van Mexico de droogtenoodtoestand uitgeroepen, waardoor de regering maatregelen kan nemen om de watervoorziening te garanderen. De droogtemonitor van het land plaatste bijna de helft van het land - bijna alle noordelijke en centrale regio's - in droogte.

De droogte houdt verband met het weer dat bekend staat als La Niña, waarvan de effecten door de klimaatverandering zijn toegenomen. La Niña is een natuurlijke en cyclische afkoeling van delen van de equatoriale Stille Oceaan die de weerpatronen wereldwijd verandert. In sommige gebieden, zoals het noorden van Mexico en het zuidwesten van de VS, heeft dat geleid tot meer droogte.

Het opdrogen van het stuwmeer van Santiago is niet het enige probleem voor het industriële centrum van Monterrey, ongeveer 35 kilometer naar het noorden.

Een ander reservoir dat de stad voedt, Cerro Prieto, is op minder dan de helft van 1% van zijn capaciteit - in wezen leeg - en laat een derde reservoir genaamd El Cuchillo achter, dat voor 46% vol is, zei Juan Ignacio Barragán, directeur-generaal van Monterrey Water en Riooldiensten.

Onder normale omstandigheden komt 60% van het water in de stad uit de reservoirs en de rest uit diepe en ondiepe putten en ondergrondse wateropvangtunnels.

In de komende twee weken zei Barragán dat de stad van plan is om het gebruik van tankers uit te breiden om water te leveren aan meer afgelegen wijken.

Om de verslechterende situatie te verzachten, stemden de industriële en landbouwsectoren van de deelstaat Nuevo Leon ermee in om een ​​aanzienlijk deel van hun waterrechten aan de staat af te staan. Toch zeggen experts dat de komende weken cruciaal zullen zijn. Als de gebruikelijke regenval eind augustus niet komt, moeten de waterbeperkingen in de stad worden verlengd.

Aldo Iván Ramírez, een professor aan de technische school van Monterrey Technological University, zei dat hoewel de situatie van Monterrey zorgwekkend is - het is goed voor 12% van het BBP van Mexico - "het veel erger is in andere plaatsen van het land."

De stad kreeg in 1998 en 2013 te maken met ernstige droogte, maar het is nu ingewikkelder omdat alleen El Cuchillo nog water heeft, zei hij.

De watercrisis van dit jaar verraste velen in de stad nog steeds. Weinig huizen hadden tanks om water op te slaan. Veel mensen hebben nu maatregelen genomen om water te besparen.

"Ik denk dat deze crisis de mensen veel aan het denken heeft gezet", zei Ramírez. "Ik zou niet willen dat een orkaan deze crisis zou verlichten en dat iedereen het zou vergeten, want dat zou het ergste zijn dat ons zou kunnen overkomen."

Terug in Santiago zei Rodríguez, de restauranteigenaar, dat voordat het meer opdroogde elk weekend honderden toeristen naar het stuwmeer kwamen. Ze wees over de modderige bodem van het meer naar een verlaten restaurant ver in het meer waar de gasten vroeger per boot aankwamen. Het sloot eerder dit jaar toen het water zich terugtrok en de toeristen niet meer kwamen.

"Voor mij is dit erger dan de pandemie, omdat tijdens de pandemie er ten minste mensen waren', zei de 54-jarige inwoner van Santiago.

Nu lopen eenden in het ondiepe water rond het einde van het dok waar toeristen vroeger aan boord gingen van boten voor meercruises.

Zittend op een van de stoelen van het voorheen drijvende dok, zei de 65-jarige Juan Pérez dat hij samen met 60 anderen zijn baan verloor toen het bedrijf dat boottochten gaf eerder dit jaar ten onder ging. Nu overleeft hij met werken als conciërge voor de stad.

"Het is triest om het zo te zien ... het is erger dan een begraafplaats," zei Pérez. Hij herinnert zich de feestelijke sfeer die hier in het weekend heerste.

De autoriteiten proberen zoveel mogelijk van het resterende water uit La Boca te krijgen. Ze hebben een drijvende pomp geïnstalleerd waarvan ze hopen dat die zo'n 400 liter water per seconde zal onttrekken en naar Monterrey zal worden geleid, zei ingenieur Raúl Ramírez, wiens bedrijf de pomp installeerde. Ze waren van plan om genoeg water achter te laten om het resterende waterleven in leven te houden.

Staande op een droge meerbedding die maanden geleden bedekt was met water, zei Ramírez: "We werden sinds vorig jaar gewaarschuwd voor de mogelijkheid dat dit zou kunnen gebeuren en helaas hebben we als samenleving niet geluisterd, we wilden het niet begrijpen."
Advertenties

Friday 03 May
Thursday 02 May
Wednesday 01 May