Haïti: VN stemt voor verbod op verkoop handvuurwapens
16 Jul 2022, 12:47
foto
De afgelopen dagen hebben honderden demonstranten banden in brand gestoken en wegen geblokkeerd in Haïti. (Foto: Reuters)


De VN-Veiligheidsraad heeft unaniem gestemd voor een verbod op de verkoop van wapens aan Haïti, dat in de greep is van dodelijk bendegeweld. De resolutie roept de VN-lidstaten op om de verkoop van handvuurwapens, lichte wapens en munitie aan wat zij "niet-statelijke actoren" noemt, te verbieden.

Maar een voorstel van China voor een volledig embargo op wapenverkoop werd afgewezen.

Alleen al in de hoofdstad van Port-au-Prince zijn sinds vorige week 89 mensen gedood. Hulporganisaties zeggen dat veel gebieden nu gevaarlijk zijn om te betreden.

De VN-resolutie - voorgesteld door Mexico en de VS - is vrijdag aangenomen. Het voorziet in sancties in de vorm van reisverboden en bevriezing van tegoeden tegen Haïtiaanse bendeleiders en mensenrechtenschenders. Het verlengt ook het mandaat van de speciale politieke missie van de VN naar Haïti met nog een jaar.

Bendegeweld in het armste land van het westelijk halfrond is enorm toegenomen sinds de moord op president Jovenel Moïse door huurlingen een jaar geleden.

De afgelopen dagen hebben honderden demonstranten banden in brand gestoken en wegen geblokkeerd. De betogers eisten dringende maatregelen om de benzinevoorraad te herstellen.

De belangrijkste brandstofterminal van Haïti had vorige week zijn activiteiten opgeschort tijdens een hevige golf van bendegeweld. De terminal van Varreux bevindt zich in het vervallen Cité Soleil-gebied, het toneel van gevechten tussen twee rivaliserende bendes, en de sluiting ervan had benzinetekorten veroorzaakt.

De onrust en de armoede in het land zorgen ervoor dat veel Haïtianen naar de Dominicaanse Republiek en de VS vluchten.
Advertenties

Friday 03 May
Thursday 02 May
Wednesday 01 May