Brazilië: Lula draagt ​​nu kogelvrije vest tijdens campagne
09 Jul 2022, 06:44
foto
De voormalige Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva draagt voortaan een kogelvrije vest tijdens campagnebijeenkomsten.


De voormalige Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva begon donderdagavond tijdens een massabijeenkomst in Rio de Janeiro een kogelvrij vest te dragen, nadat een zelfgemaakt explosief met uitwerpselen was ontploft, hoewel niemand gewond raakte. Lula staat voor in alle peilingen voor de presidentsverkiezingen van 2 oktober.

Het was de tweede aanval tegen Lula-aanhangers in minder dan een maand. Deze week is een landelijke zakenman en militant van president Jair Bolsonaro gearresteerd in Uberaba, in de deelstaat Minas Gerais, voor het gebruik van een drone die giftige landbouwchemicaliën tegen het publiek lanceerde tijdens een politieke vergadering vorige maand.

De vermeende dader van het incident op het Cinelandia-plein in het centrum van Rio de Janeiro is donderdag gearresteerd. André Dimitriu Alves de Brito (55) was in het evenement geïnfiltreerd met pro-Lula-stickers op zijn kleding om een ​​fles met een explosief gemengd met uitwerpselen in de menigte te gooien. De aanvaller beweerde dat hij geen politieke oriëntatie had, maar was eerder gedreven door de onenigheid over de polarisatie tussen Lula en de zittende president Jair Bolsonaro.

"Het beleid van Bolsonaro moedigde haat aan en stelt voor dat de bevolking zich bewapent, met parapolitie, de politiek van vooroordelen. We gaan deze niet-beschavende agenda betwisten die permanent onder spanning staat", zei Reginaldo Lopes van de Arbeiderspartij (Partido dos Trabalhadores, PT) van Lula tegen het Argentijnse nationale nieuwsagentschap Télam. Hij voegde eraan toe dat Lula's veiligheid is versterkt en wees erop dat hij vanaf augustus, wanneer de campagne officieel is, de beschermingssteun zal krijgen van de federale politie, zoals alle presidentskandidaten.

PT-leiders in Rio de Janeiro bevestigden dat Lula volgens O Globo een kogelvrij vest droeg tijdens een bijeenkomst waarin hij namens de Braziliaanse Socialistische Partij (PSB) officieel zijn steun betuigde aan professor Marcelo Freixo voor de gouverneur van de deelstaat.

In zijn toespraak noemde Lula de aanslag niet, maar hij onderstreepte wel de strijd tegen een klimaat van geweld. De campagnecoördinatoren van Lula maken zich nog steeds zorgen over de veiligheid van de kandidaat, vanwege tal van bedreigingen.

Op 27 juni, toen Lula en zijn running mate, de voormalige gouverneur van São Paulo, Geraldo Alckmin, de richtlijnen lanceerden voor hun geplande toekomstige regering in een hotel in São Paulo, ging de ultra-katholieke aanhanger van Bolsonaro, Caíque Mafra, om de bewakers heen en benaderde hij Lula om een ​​spervuur ​​van beledigingen naar hem te lanceren.

Voor senator Randolfe Rodrigues, een van Lula's campagnecoördinatoren, komt veel van de aanmoediging voor deze aanvallen van Bolsonaro, die heeft herhaald dat de voormalige president "niet de straat op mag".

In maart 2018, een maand voordat hij naar de gevangenis werd gestuurd, werd de bus waarin Lula zat beschoten in de deelstaat Paraná. Lula heeft volgens de wet een permanente bewaking die beschikbaar is voor alle voormalige presidenten.

In september 2018 werd Bolsonaro het slachtoffer van een mesaanval in Minas Gerais tijdens zijn succesvolle presidentiële campagne. De dader, Adelio Bispo, werd wegens een mentale stoornis niet-vervolgbaar verklaard en is sindsdien opgenomen in het ziekenhuis.

Aanvallen tijdens campagnebijeenkomsten zijn wereldwijd niet vreemd. Vrijdag, gisteren, is de voormalige premier van Japan, Shinzo Abe, tijdens een campagnebijeenkomst doodgeschoten. De 67-jarige Abe was de langst dienende premier van Japan. De dader van de moord is kort na zijn daad aangehouden.
Advertenties

Saturday 04 May
Friday 03 May
Thursday 02 May
Wednesday 01 May