Uitgeleverde drugsbaron terug in Italië voor 30 jaar celstraf
06 Jul 2022, 22:53
foto
De Italiaanse drugsbaron Rocco Morabito wordt geëscorteerd door de federale politie, in de hangar van de federale politie in Brasilia, Brazilië. Morabito is uitgeleverd aan Italië, waar hij 30 jaar gevangenisstraf moet uitzitten. (Foto: Reuters)


Eén van Italië's meest gezochte mannen, gangster Rocco Morabito, is in Rome aangekomen nadat hij is uitgeleverd door Brazilië, waar hij ondergedoken zat. Morabito, bekend als de "cocaïnekoning van Milaan", werd vorig jaar mei gearresteerd in een gezamenlijke operatie van de Braziliaanse en Italiaanse politie. De 55-jarige zal een gevangenisstraf van 30 jaar uitzitten voor drugshandel.

De maffiabaas was tientallen jaren op de vlucht met een valse identiteit in Zuid-Amerika. De politie heeft hem vorig jaar uiteindelijk opgespoord in João Pessoa, een havenstad in het noordoosten van Brazilië, waar hij werd gearresteerd samen met een ander lid van de maffiagroep 'Ndrangheta', Vincenzo Pasquino. Pasquino is sindsdien veroordeeld tot 17 jaar gevangenisstraf wegens drugshandel.

Ontsnapping kunstenaar

De komst van Rocco Morabito in Rome maakt een einde aan een decennialange klopjacht. Geboren in de Calabrische stad Africo en met familiebanden met maffiabaas Giuseppe Morabito, werd Rocco Morabito een sleutelfiguur in de 'Ndrangheta', het uitgestrekte criminele netwerk dat een groot deel van de cocaïnehandel in Italië en daarbuiten controleert.

Als jonge man maakte Morabito al snel naam als een productieve drugshandelaar in Milaan, waar hij belangrijke cocaïnesmokkelroutes opzette vanuit Zuid-Amerika naar de Italiaanse stad.

Scherp gekleed in pakken met dubbele rij knopen kon hij vaak worden gezien, terwijl hij zich vermengde met de jetset van de stad en al snel kwam hij onder de aandacht van de Italiaanse politie, die hem onder toezicht zette. Zijn gesprekken werden opgenomen, terwijl hij probeerde deals te sluiten om meer dan een ton cocaïne uit Zuid-Amerika te importeren, maar verdween kort daarna.

De politie denkt dat hij naar Brazilië is gevlucht, waar hij woonde onder de valse naam Francisco Capeletto. Van daaruit verhuisde hij naar het naburige Uruguay, waar hij minstens 13 jaar in de badplaats Punta del Este woonde.

Terwijl hij een luxueus huis huurde en het vulde met kunstwerken, zeiden buren dat hij in een bescheiden auto reed en pas toen hij een uitbundig feest gaf voor de verjaardag van zijn dochter, werden ze zich bewust van zijn rijkdom. Maar toen Morabito zijn dochter op school registreerde onder haar echte naam, zette de politie hem onder toezicht.

Toen Morabito in september 2017 zijn intrek nam in een hotel in de hoofdstad Montevideo, nadat hij ruzie had gehad met zijn vrouw, kwam de politie in. Onder zijn bezittingen vonden ze een pistool, 13 mobiele telefoons en 150 pasfoto's van Morabito in verschillende gedaanten.

Zijn vluchtdagen waren echter nog niet voorbij. In 2019, na twee jaar in de gevangenis te hebben doorgebracht in afwachting van uitlevering aan Italië, ontsnapte hij samen met drie andere gevangenen door een gat in het dak.

Als onderdeel van een door Interpol geleide multinationale politieoperatie gericht op de bestrijding van de 'Ndrangheta', werd hij uiteindelijk in 2021 opgespoord in een hotel in de stad João Pessoa. Het federale hooggerechtshof van Brazilië heeft vorige week toestemming gegeven voor zijn uitlevering aan Italië.
Advertenties

Friday 03 May
Thursday 02 May
Wednesday 01 May