Column: Waarschuwingen van een vp
Het was Frank Essed - vader van de decentralisatiegedachte in Suriname – een doorn in het oog dat de meer dan 13.000 binnenlandbewoners het kiesrecht al decennia werd onthouden. Onder zijn leiding kwam een kiesstelsel tot stand waarbij naast het meerderheidsstelsel ook dat van de landelijke evenredige vertegenwoordiging was geïncorporeerd. Maar nog belangrijker was dat vanaf toen de – in het binnenland wonende - Marrons en de inheemsen stemrecht kregen. Het is dan ook juister te zeggen dat het algemeen kiesrecht in Suriname in 1963 werd ingevoerd en niet in 1948, zoals algemeen wordt beweerd. Het kiesstelsel van 1963 – dat in 1967 een aanpassing onderging - heeft tot de militaire staatsgreep van 1980 naar volle tevredenheid van het electoraat gefunctioneerd.
In 1987 werd een kiesstelsel geïntroduceerd dat vanwege demografische ontwikkelingen rond de introductie daarvan, steeds onderwerp van discussie is geweest. De binnenlandse oorlog die vanaf 1986 woedde had tot enorme ontvolking van districten in het binnenland geleid, terwijl het aantal te verkrijgen zetels in die districten ongewijzigd bleef. Anderzijds kwamen - door de op de vlucht geslagen personen en de gangbare urbanisatie - de relatief weinige zetels in districten als Paramaribo en Wanica sterk onder druk te staan.
Dat advocaat, mr. Serena Muntslag-Essed anno 2022 middels een verzoekschrift aan het Constitutioneel Hof vroeg het huidige kiesstelsel niet bindend te verklaren zou niemand vreemd mogen vinden. Groot was mijn verbazing dan ook toen ik de vicepresident (vp) op een partij meeting ‘waarschuwende’ woorden horen richten tot advocaat Muntslag-Essed en leden van het Constitutioneel Hof. De vp vervolgde met te zeggen: … En mi leki vicepresident mi taygi a president keba, unu nay kenki a kiesstelsel. Nanga a kiesstelsel a (VHP) wini toch 20 zetels … dan san fout na en?
Aangezien de vp de president publiekelijk in zijn betoog betrokken heeft zou de president niet meer mogen zwijgen, maar heel duidelijk zijn visie over het kiesstelsel moeten kenbaar maken. Een president die het presidentschap waardig wil blijven, zal niet alleen zijn stem moeten laten horen en maar waar nodig ook corrigerend moeten optreden. Een vicepresident kan zich niet tij en ontij als activist opstellen. Het funeste van het optreden van de vp is dat wij afgeleid worden van belangrijke zaken.
Het voorzitterschap van de Caricom is overgedragen aan Suriname, in de persoon van president Santokhi. Alle staatshoofden van de Caricom landen waren hier aanwezig. Voor het eerst krijgen we bezoek van een Secretaris-Generaal van de VN. Het grote nieuws is dan niet wat deze bezoeken zullen betekenen voor de duurzame ontwikkeling van Suriname, maar een provocerende vp staat centraal. Dit doet toch afbreuk aan dat wat moeizaam gebouwd wordt.
Met de bedreigingen van de vp vragen velen zich af of wij teruggaan naar de periode van de angstcultuur. De tijd die zo kenmerkend was voor de militaire periode en nog lang na de beëindiging daarvan nog merkbaar was. Overigens was het moment dat de vp koos om deze dreigende woorden te uiten ook erg ongelukkig. Het was aan de vooravond, neen de avond voor de herdenking van het feit dat 159 jaar geleden in Suriname de eerste stappen werden gezet op weg naar bevrijding van de onderdrukte mens in Suriname.
Het is te hopen dat dit de laatste keer is dat de vp zich op deze wijze laat kennen. De tijd is veel te kostbaar om deze zo vaak en zo lang aan dit soort zaken te moeten verdoen.
Vandaag
Gisteren
- Dodelijke aanrijding Garnizoenspad: Bromfietser komt om het leven
- Suriname in de schijnwerpers: Tragikomedie van deze week (15)
- Man zwaargewond na steekpartij door ex-vriendin in Lelydorp
- Pokigron vraagt hulp voor urgente zaken
- Onderwijs op de rand van ondergang
- Santokhi benadrukt belang van RVI voor jonge Surinamers
- DNA bereikt dieptepunt: Geen quorum voor vergaderingen
- Kardinaal Robert Prevost gekozen tot nieuwe paus
- Schoolvervoer per direct hervat
- Nieuwe paus gekozen; witte rook uit schoorsteen van Sixtijnse Kapel
- Loononderhandelingen vastgelopen: Ravaksur Plus zal traject acties inzetten
- Wan Okasi eist geheime stemming voor mensen met beperking
- Militairen ingezet bij vouwen stembiljetten
- Voetganger overlijdt na aanrijding op Martin Luther Kingweg
- Kiezers in Paramaribo en Wanica goud waard in 2025
- Bewolkt in de ochtend met onweer in de middag
- Zwarte rook, geen paus gekozen bij eerste stemming in conclaaf
- Studenten leggen onderwijsproblemen voor aan president
- Column: Positieve mindset
- Koop of verkoop oproepingskaart is strafbaar
Eergisteren
- De Paradox van het Denken en de Macht (4)
- Strikte regels voor stemmen bij volmacht
- 3 G: ‘Groei-Geld-Geef; Failliete politiek in ontwikkelingsdenken
- Carney bot tegen Trump: 'Canada is niet te koop'
- Man neergeschoten bij gewapende woningoverval
- Kantoor Carvision aan Nieuw Weergevondenweg afgebrand
- OKB roept op tot fatsoenlijke campagnevoering
- Verdachte milieustrafzaak vrij; OM gaat door met onderzoek
- Getuige strafzaak politieagenten Pikin Saron weer niet verschenen
- OBBS legt schoolvervoer per direct stil: Financiële problemen onhoudbaar
- RVI, rechtvaardige intentie vereist rechtsstatelijke verankering
- Ook vandaag wat verkoeling in de middag
- Security Alliance vraagt ontslagvergunning aan voor 70 werknemers
- Santokhi: Achterstand nazaten Afrikanen door verdeel- en heersbeleid
- Column: Discutabele discussie
- ABOP voor eenheid: We zijn allemaal Surinamers