Vermoorde Britse journalist in Amazone gecremeerd
27 Jun, 03:33
foto
Alessandra Sampaio, echtgenote van de Britse journalist Dom Phillips die samen met de inheemse expert Bruno Pereira werd vermoord in de Amazone, wordt omhelsd door haar familie en haar zwagers Sian en Gareth Phillips, tijdens de begrafenis van de journalist in Niteroi, in de buurt van Rio de Janeiro, Brazilië. (Foto: Reuters)


De familie van Dom Phillips heeft zondag afscheid genomen van de Britse journalist, die eerder deze maand samen met de Braziliaanse inheemse expert Bruno Pereira in de Amazone werd vermoord. Phillips' vrouw Alessandra Sampaio, broers en zussen Sian en Gareth, en zwager Paul Sherwood woonden de crematie van de 57-jarige bij in Niteroi nabij Rio de Janeiro.

"Vandaag (zondag) zal Dom worden gecremeerd in het land waar hij van hield, zijn uitverkoren huis", zei Sampaio."Hij was een heel bijzonder persoon, niet alleen omdat hij verdedigde waar hij als professional in geloofde, maar ook omdat hij een groot hart en grote liefde voor de mensheid had."

Sian onthulde dat het paar van plan was om twee Braziliaanse kinderen te adopteren.

Phillips, een freelance verslaggever die had geschreven voor de Guardian en de Washington Post, deed onderzoek voor een boek over de reis met Pereira, een voormalig hoofd van geïsoleerde en onlangs gecontacteerde stammen bij het federale bureau voor inheemse zaken Funai, toen ze op 5 juni verdwenen in de afgelegen Javavari-vallei.

Hun stoffelijke resten zijn ongeveer 10 dagen later teruggevonden in een graf in de jungle, nadat een visser die bekende hen te hebben vermoord, Amarildo da Costa, de Braziliaanse politie daarheen leidde. De herdenking van Phillips vond twee dagen na de begrafenis van Pereira plaats. De uitvaart van Pereira werd bijgewoond door inheemse volkeren die hun respect betuigden met zang en dans.

Buiten de begraafplaats waar de uitvaart van Phillips werd gehouden, protesteerden mensen met borden met de tekst 'Wie heeft opdracht gegeven om Dom en Bruno te vermoorden?'

De politie zei eerder deze maand dat hun onderzoek suggereerde dat er meer personen betrokken waren buiten Costa, maar dat die waarschijnlijk alleen hadden gehandeld, zonder bazen achter de misdaad. Die theorie werd uitgedaagd door de inheemse groep Univaja.

De familie van Phillips zei dat ze het onderzoek zullen blijven volgen en gerechtigheid zullen eisen. "Hij werd vermoord, omdat hij de wereld probeerde te vertellen wat er met het regenwoud en zijn bewoners gebeurde", zei Sian.
Advertenties

Thursday 11 August
Wednesday 10 August
Tuesday 09 August