Hoge brandstofprijzen houden aan tot 2023
17 Jun 2022, 05:19
foto
Een werknemer tankt een auto bij, bij een benzinestation van de Braziliaanse oliemaatschappij Petrobras in Brasilia, Brazilië. (Foto: Reuters)


Consumenten kunnen verwachten dat de brandstofprijzen aan de pomp tot volgend jaar hoog zullen blijven als gevolg van verstoringen van de Russische olievoorziening en omdat raffinaderijen moeite hebben om te voldoen aan de vraag die herstelt van de pandemie, zei adviesbureau Wood Mackenzie. De druk zou in de tweede helft van volgend jaar moeten afnemen wanneer naar verwachting verschillende nieuwe grote raffinaderijen zullen opstarten, ook in het Midden-Oosten, aldus WoodMac in een rapport.

Voorlopig hebben recordprijzen voor benzine en diesel in de Verenigde Staten, Europa en elders, volgens Wood Mackenzie-analist Alan Gelder, de wereldwijde vraag naar olie met ongeveer 1 miljoen vaten per dag (bpd) afgekoeld, ongeveer 1% van de wereldwijde vraag. "Het systeem ziet er heel, heel strak uit totdat er een nieuwe (raffinage)capaciteit komt", vertelde Gelder aan Reuters.

De winst die raffinaderijen maken door ruwe olie te destilleren tot brandstof zoals benzine en diesel, ligt op recordhoogtes van ongeveer US$ 30 per vat, zei WoodMac.

Westerse sancties tegen Russische olie na de invasie in Oekraïne in februari, hebben geleid tot een lagere Russische productie van ruwe olie en raffinaderijen en tot een ernstige verstoring van de oliestromen over de hele wereld, waardoor de olieprijzen zijn gestegen.

Het adviesbureau verwacht dat de prijs van ruwe olie volgend jaar gemiddeld rond de US$ 100 per vat zal liggen, vergeleken met US$ 110 dit jaar. Benchmark Brent-prijs voor ruwe olie ligt momenteel in de buurt van US$ 120 per vat.

Volgend jaar zullen de gemiddelde wereldwijde raffinagemarges naar verwachting hun gemiddelde over vijf jaar overschrijden, zij het "lang niet zo pittig als 2022", zei Gelder. De raffinagesector werkt waar mogelijk maximaal, en geeft prioriteit aan diesel in het bijzonder, maar het aanbod blijft onvoldoende om aan de vraag te voldoen, aangezien de economieën zich blijven herstellen van de Covid-19-pandemie, zei de analist.
Advertenties

Thursday 02 May
Wednesday 01 May
Tuesday 30 April