Brazilië: Noodweer eist al 106 levens
01 Jun 2022, 12:40
foto
Een man draagt ​​een ladder te midden van puin van huizen die zijn beschadigd door zware regenval, in de wijk Coqueiral, in Recife, Brazilië. (Foto: Reuters)


Minstens 106 mensen zijn omgekomen en worden 10 nog steeds vermist in Brazilië. Voor de zesde opeenvolgende dag teistert zware regenval de stedelijke gebieden in het in het noordoosten van het land.

De gouverneur van de noordoostelijke deelstaat Pernambuco, Paulo Camara, zei in een interview met lokale media dat de prioriteit van de regering was om de vermisten te vinden te midden van modderstromen en grote overstromingen. "We zullen niet stoppen totdat we alle vermisten hebben gevonden. Dit is op dit moment een fundamenteel punt", zei Camara.

De National Civil Defense zei op Twitter dat er een waarschuwing was voor de "zeer grote" kans op meer overstromingen in Pernambuco, inclusief de hoofdstad Recife.

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro bezocht dinsdag de deelstaat en vloog over de getroffen gebieden. Hij beloofde hulp en middelen te sturen naar families die getroffen waren.

Het is de vierde grote overstroming in vijf maanden tijd en onderstreept het gebrek aan stadsplanning in buurten met lage inkomens in een groot deel van Brazilië, waar sloppenwijken vaak worden gebouwd op hellingen die vatbaar zijn voor instorten.

Eind december en begin januari vielen tientallen doden en tienduizenden moesten vluchten toen de regen de deelstaat Bahia teisterde, ook gelegen in het noordoosten van Brazilië. Ten minste nog eens 18 stierven tijdens overstromingen in de zuidoostelijke deelstaat Sao Paulo later in januari, terwijl stortregens in de deelstaat Rio de Janeiro meer dan 230 dodelijke slachtoffers maakten in februari.
Advertenties