SNB: Kundige notariële beroepsgroep is essentieel
SNB wil leden die hun vakgebied goed beheersen om zo de gemeenschap en rechtszoekenden optimaal te kunnen dienen. Nannan Panday sprak vrijdag bij de beëdiging van notaris Xenobia van Dijk op het Hof van Justitie. SNB vindt regelmatige bijscholing en participatie aan notariële activiteiten nodig voor een goede beroepsuitoefening. Aan Van Dijk dan ook het verzoek om zich te blijven scholen.
Zelf timmert de organisatie binnenshuis al aan de weg. Voor SNB-leden is er een leergang bestaande uit enkele modulen voor het notariaat ontwikkeld; een SNB-samenwerking met verschillende partners. Zo zijn al drie leden met andere docenten getraind om aan kennisoverdracht te doen. Van het jaar starten de cursussen voor de overige leden, gaf de penningsmeester aan. Naast de modulaire leergang denkt SNB hardop na om een permanente opleiding voor het notariaat te ontwikkelen. Notarissen kunnen via een puntensysteem in het reglement - nog in de maak - blijvend worden geschoold.
Een ander plan is de introductie van een beroepsopleiding voor kandidaat-notarissen. De praktijk wijst uit dat pas afgestudeerden behoefte hebben aan bijscholing in specifieke rechtsgebieden in het Surinaams recht. Bijvoorbeeld oud-erfrecht en recht van erfpacht/grondhuur. Het gros van de personen volgt de notarisopleiding in Nederland. Nannan Panday: “Voor een goede beroepsuitoefening is het van belang dat de startende kandidaat-notaris kennis werft in het specifiek Surinaams recht en de relevante verschillen met het Nederlands recht.”
Ook trainingen voor notariële medewerkers en personen met interesse voor een baantje op het notariaat zijn op de SNB-agenda. Het gaat dan vooral om hen vakterminologie, wetten en regelgeving van belang in de praktijk bij te brengen.
Hofpresident Iwan Rasoelbaks gaf de nieuwe notaris mee dat “dit dankbaar beroep een goede boterham in zich bergt, doch dat er daarbij ook toetjes kunnen worden opgediend met soms een wrange smaak”. In die momenten raadt hij aan om terug te vallen op de kernwaarden van de eedsformule, het systeem van het notarieel recht, SNB-instructies, reglementen op het notarisambt en daarbij steeds te goeder trouw te handelen.
Van Dijk, de 38e notaris in Suriname, ziet haar start als notaris als een grote uitdaging. In 2019 werd ze kandidaat-notaris met waarnemingsbevoegdheid, “dat was al een zekere verantwoordelijkheid en nu ben ik te allen tijde verantwoordelijk”. Notaris-zijn is een zwaar beroep, “elk moment van de dag, bij elke handeling moet je de kernwaarden van het beroep in act nemen. Dat vergt veel moeite en energie.” Ook de opstart als notaris, de ondernemende kant in deze onzekere (covid) tijden, noemt zij uitdagend.
De valkuilen in het beroep waarvoor iedereen waarschuwt, zijn haar niet onbekend. “Cliënten komen voor hun eigen belang en als notaris moet je je altijd onpartijdigheid kunnen opstellen. Ook zijn er cliënten die heel overtuigend hun verhaal doen en overkomen, als notaris moet je je niet laten leiden”, zegt Van Dijk. Ervaring leert dat cliënten nu ook meer durven te vragen - om buiten het boekje te handelen. “Soms kun je op basis van de wet een akte niet passeren, je moet dan ‘neen’ zeggen. Je mag en moet weigeren.”
Van Dijk houdt van de klassieke Indiase dans Kathak en apintiedrummen. “Laat daarom uw danspassie symbool staan voor flexibiliteit in stede van krampachtigheid en kunstzinnigheid in stede van starheid in uw beroepsuitoefening en laat het drummen op de apintie, het recht, de gerechtigheid en de dienstbaarheid doen weergalmen in uw beroep”, gaf Rasoelbaks haar nog mee.
Vandaag
-
12:44
Nieuwe bezems van gerecycled materiaal!
-
10:47
Crash Air India: motoren vielen direct na start uit
-
08:48
Suriname is geen arm land – het is leeggeroofd
-
06:51
Eerste master Geschiedenis afgeleverd door Faculteit der Humaniora van AdeKUS
-
04:54
Bewolkte zaterdag met kans op onweersbuien
-
02:56
Bijna 5.000 doden in Haïti sinds oktober door escalerend bendegeweld
-
00:57
VS en Suriname starten gezamenlijke medische missie AMISTAD 2025
-
00:01
Minister Ori: Met opgeheven hoofd vertrek ik
Gisteren
- Reactie op 'Waarschuwing tegen...pakken'
- Minister Ramadhin erkent partners voor historische malaria-overwinning
- Lula op Trumps tariefdreiging: 'Brazilië accepteert geen druk'
- Zorgsector versterkt met 160 nieuwe professionals
- NPS draagt Diana Pokie en Dirk Currie voor als ministers
- Bejaarde slachtoffer gewelddadige woningoverval: SRD 50.000 buitgemaakt
- Stemrecht op het spel voor miljoenen Indiërs
- Fly All Ways werkt aan oplossing gestrande passagiers Bonaire
- Waarschuwing tegen terugkeer van oude meesters in nieuwe pakken
- Santokhi, Simons en Adhin in overleg ordentelijke machtsoverdracht
- Steeds meer zon met wegtrekkende buien
- Chileense gletsjers lopen verhoogd risico op instorting en aardverschuivingen
- Rechter: OW moet aanbestedingsbesluit project Van ’t Hogerhuysstraat intrekken
- Column: Kabinetsformatie: Competentie of beloningssysteem?
- Slechts drie vrouwen in het nieuwe kabinet!
Eergisteren
- Santokhi’s toespraak, wanvertoning hypocrisie en zelfverheerlijking
- Regering bereidt transparante machtsoverdracht voor
- Bronto Somohardjo kiest niet voor ministerspost
- De 6 namen NDP ministers bekend
- Politiek is een keuze, geen roeping van God
- Twee aanhoudingen in Regio West voor geweld en smokkelwaar
- ABOP draagt Bee, Abiamofo, Monorath en Huur voor als ministers
- Voortvluchtige verdachte dood aangetroffen na geweldsincident met ex-partner
- OM in hoger beroep tegen vonnis vrijspraak Van den Bergh
- Onweer en nog wat laatste regenbuien
- Santokhi sluit regeerperiode af met onderscheidingen
- Column: Kort door de bocht
- Door modder en manpira’s voor de mangroves van Bigi Pan