Brazilië nodigt record aantal waarnemers uit
28 May, 08:38
foto
De presidentiële race in Brazilië wordt volgens de peilingen gestreden tussen president Jair Bolsonaro en oud-president Luiz Inacio Lula da Silva. (Foto's: Reuters)


Brazilië bereidt zich volgens de verkiezingsautoriteiten en deelnemende organisaties voor om een ​​recordaantal internationale waarnemers te ontvangen voor de verkiezingen in oktober. Het land bevindt zich midden in een gepolariseerde presidentiële race waarin president Jair Bolsonaro de betrouwbaarheid van elektronische stemmachines in twijfel trekt.

De regering van Bolsonaro maakte bezwaar tegen een uitnodiging van vorige maand door de Braziliaanse verkiezingsautoriteiten aan de Europese Unie om voor het eerst waarnemers te sturen, waardoor dat voorstel werd verworpen.

Maar het parlement van het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosur, bekend als Parlasur, zal voor het eerst een formele waarnemersmissie sturen, net als het in de VS gevestigde Carter Center en de International Foundation for Electoral Systems (IFES).

De 34-landenorganisatie van Amerikaanse Staten zal ook meer waarnemers sturen dan in 2018, toen Bolsonaro werd gekozen.

"We weten nog niet hoe groot de missie zal zijn, dat zal afhangen van het beschikbare geld, maar we zijn van plan om het groter te maken", zei een bron op het hemisferische forum in Washington, met het verzoek om anonimiteit te reageren op de voorbereidende besprekingen. "In 2018 waren er 40 waarnemers en dat aantal willen we overtreffen."

Bolsonaro, een extreemrechtse populist, gaf vocale steun aan de ongegronde beschuldigingen van fraude bij de verkiezingen van 2020 door de voormalige Amerikaanse president Donald Trump. Hij heeft soortgelijke twijfels geuit over het elektronische stemsysteem van Brazilië en noemde het fraudegevoelig, zonder bewijs te leveren.

Die beschuldigingen, samen met Bolsonaro's kritiek op de verkiezingsautoriteiten die de stemsystemen van Brazilië verdedigen, hebben de bezorgdheid doen rijzen dat hij de nederlaag van zijn linkse rivaal Luiz Inacio Lula da Silva, die de leiding heeft in opiniepeilingen, misschien niet accepteert.

"Om deze reden nodigen we op een ongekende manier alle internationale organisaties en gespecialiseerde centra uit om op te treden als waarnemers van onze verkiezingen", zei Edson Fachin, hoofd van het Braziliaanse Superior Electoral Court (TSE) vorige week.
"We streven naar meer dan 100 internationale waarnemers tijdens het verkiezingsproces", zei Fachin, een van een roterende reeks rechters van het Hooggerechtshof die dit jaar de TSE leidt.

Parlasur werd door de TSE uitgenodigd om vertegenwoordigers te sturen voor de verkiezingen van 2018 als buitenlandse gasten. Volgens de directeur van de missie, Alexandre Andreatta, zal het dit jaar voor het eerst een officiële verkiezingswaarnemingsmissie sturen. Hij zei dat de missie tussen de 10 en 20 leden zou hebben.

Het Carter Center, dat sinds de jaren tachtig een pionier is op het gebied van internationale verkiezingswaarneming, zei dat het in juni een verkenningsmissie naar Brazilië zal sturen om de mogelijkheid te onderzoeken om de stemming in oktober te observeren, aldus een woordvoerder.

De gemeenschap van Portugeessprekende landen heeft bevestigd dat het verkiezingswaarnemers zal sturen, zei Fachin, en het Global Network on Electoral Justice, een pro-democratische organisatie, is uitgenodigd om dit te doen, zei Fachin. De Europese verkiezingsautoriteiten zijn uitgenodigd als gasten, zei hij.
Advertenties

Tuesday 05 July
Monday 04 July