Na 2 jaar weer Museumn8' in Fort Zeelandia
27 May, 22:57
foto


Na de laatste 'museumnacht in 2019, zal zaterdag dit evenement weer worden gehouden. Dan zijn de deuren van Museum Fort Zeelandia van 18.00 - 22.00 uur gratis open voor het publiek. Door de coronapandemie was het niet mogelijk om deze activiteit de afgelopen twee jaren te houden.

Elk jaar wordt er een thema aan deze Museumdag verbonden. Voor dit jaar is dat: Musea hebben de macht om de wereld om ons heen te veranderen. Op 18 mei was het de Internationale Museumdag. Deze dag werd in 1977 in het leven geroepen door de International Council of Museums. Deze organisatie is een belangrijk adviserend orgaan van de Verenigde Naties, met name van de Unesco, de afdeling die zich met onderwijs, wetenschap en cultuur bezighoudt.

In Suriname wordt deze dag sinds 2014 gevierd, maar in plaats van een dag wordt een avond georganiseerd waarbij de toegang tot de verschillende locaties gratis is. Deze ‘Museumn8’ wordt op de laatste zaterdag in mei georganiseerd. Dit jaar is van een gezamenlijke organisatie nog geen sprake, doordat corona flink heeft ingehakt, zegt de organisatie. "Dat is jammer want de voorgaande jaren was er een stijgende lijn te zien in enerzijds de belangstelling van het publiek en anderzijds een stijgende lijn in de deelnemende organisaties. Een paar duizend mensen bezochten tijdens de laatste editie van 'Museumn8' een of meerdere musea van hun keuze."

Hoewel ook het Surinaams Museum met corona een zware slag heeft moeten incasseren, is toch gemeend, weliswaar wat kleiner van opzet, om ook dit jaar aandacht aan deze internationale dag te schenken. Om dit mogelijk te maken wordt de organisatie gesteund door vrijwilligers.


Advertenties

Tuesday 05 July
Monday 04 July
Sunday 03 July