Somohardjo: 30.000 overtollige ambtenaren bij overheid
26 May, 14:10
foto
Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken zegt dat volgens berekening ruim 30.000 ambtenaren teveel in dienst zijn. (Foto: René Gompers)


De regering heeft de eerste stappen gemaakt om het ambtenarenapparaat af te slanken. Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken (Biza) deelt mee dat 20 tot 25 procent bereid is om vrijwillig uit dienst te treden. Deze groep krijgt de kans om dat dit jaar nog te doen. Biza gaat na hoe deze groep tegemoet te komen. Somohardjo geeft aan dat er ruim 53.000 ambtenaren in dienst zijn, 30.000 te veel.

Somohardjo heeft op de regeringspersconferentie dinsdag, aangegeven dat het uitvoeringsplan van de werkgroep Public Sector Reform (PSR) twee weken geleden is goedgekeurd. De werkgroep had als taak om het ambtenarenapparaat op te schonen. “We gaan het op vrijwillige basis doen,” deelt de bewindsman mee. “Uit onderzoek is gebleken dat veel mensen de dienst willen verlaten als je ze incentives geeft. Ik ga met de minister van Financiën in gesprek om te kijken wat voor pakketten wij de mensen kunnen aanbieden. We gaan de mensen een ‘window’ aanbieden om vanaf september tot en met december dit jaar, de dienst te verlaten.”

De minister deelt aan journalisten mee dat het onderzoek heeft uitgewezen dat ongeveer 10.000 mensen vrijwillig willen vertrekken. “We gaan ons nu concentreren op de 55 plussers en de mensen die gebruik willen maken van de ‘18 maanden regeling’ om in 4 maanden de dienst vrijwillig te verlaten. De groep van 55 plussers is tussen de 4.000 en 5.000 mensen.

“Er zijn nu ruim 53.000 ambtenaren,” schat Somohardjo. “In de periode 2015 tot 2020 zijn er 17.000 aangenomen. We hebben een te groot apparaat. Volgens onze berekening hebben we 30.000 teveel. Het gaat niet alleen om saneren. Het gaat ook om bijscholen, zodat zij bij andere sectoren ingezet kunnen worden. We hebben een heel mooi uitvoeringsplan.” Het is niet duidelijk hoeveel mensen aangenomen zijn sinds het aantreden van de huidige regering. Hier zijn ook vragen over gesteld in De Nationale Assemblee, maar het antwoord is uitgebleven.

Advertenties

Saturday 01 April
Friday 31 March
Thursday 30 March