Recordverkoop Cuba's legendarische handgerolde sigaren
12 May, 21:32
foto
Sigaren van het Cubaanse luxe tabaksmerk Cohiba zijn te zien in een tabakswinkel in Hanau, Duitsland. (Foto: Reuters)


Cuba's staatsmonopolie op sigaren, Habanos S.A., zei woensdag dat het in 2021 een recordverkoop van zijn beroemde handgerolde rookwaren heeft geregistreerd. Dat is een sterk herstel na twee jaar van door pandemie veroorzaakte traagheid.

Reisbeperkingen in 2020 als gevolg van het coronavirus hadden een zware slag toegebracht aan de vraag van landen die afhankelijk zijn van toerisme en aan de verkoop in belangrijke belastingvrije winkels op luchthavens over de hele wereld, waardoor de inkomsten werden aangetast. Maar Habanos rapporteerde dat de inkomsten met 15% zijn gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar, toen vaccinatieprogramma's van kracht werden en sommige wereldwijde reizen werden hervat.

Cuba's handgerolde sigaren, waaronder merken als Cohiba, Montecristo en Partagas, worden door velen beschouwd als de besten ter wereld.

Het goede nieuws over de verkoop van sigaren, een van de belangrijkste exportproducten van het communistische land, is een zeldzaam lichtpuntje voor de Cubaanse economie, die is geplaagd door de pandemie en de strengere Amerikaanse sancties.

Habanos zei in zijn verklaring dat het ook uniforme prijzen zou hanteren voor zijn felbegeerde high-end sigaren, waarbij Hong Kong als maatstaf zou worden gebruikt voor het bepalen van de prijs van zowel zijn exclusieve Cohiba- als Trinidad-sigaren.

Cigar Aficionado, een toonaangevende publicatie in de sigarenindustrie, voorspelde bij de aankondiging dat de grotere Cohibas binnenkort een prijskaartje van US$ 100 per sigaar zal overschrijden. Het merkte op dat de markt in Hong Kong tot de duurste wereldwijd behoort.

"Grotere Cohibas zal voor US$ 100 per stuk worden verkocht ... en dozen zullen niet langer in honderden dollars worden geprijsd, maar in duizenden", zei de publicatie dinsdag in een verhaal op haar website.

Habanos houdt meestal vroeg in het jaar een festival voor tabaksliefhebbers en retailers met rondleidingen door de historische plantages en fabrieken van Cuba, evenals sociale avondevenementen die gelegenheid bieden om Cubaanse sigaren te roken. Dit jaar werd het feest echter opnieuw afgelast.

De Cubaanse sigarenmaker zei dat Spanje, China, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland de belangrijkste markten zijn voor Cubaanse sigaren.

Het Caribische eiland kan zijn kenmerkende export niet verkopen aan de grootste markt voor sigaren ter wereld, de Verenigde Staten, vanwege het decennia-oude handelsembargo van de VS.
Advertenties

Saturday 28 May
Friday 27 May
Thursday 26 May