La Gabrielle vaart alleen met getij
07 May 2022, 17:53
foto
La Gabrielle vaart tot nader order alleen met het getij, omdat de ponton aan de Surinaamse kant niet voldoet.


De ponton van Albina is volgens de Franse autoriteiten niet wat het wezen moet, waardoor de veerboot die de verbinding tussen Frans-Guyana en Suriname onderhoudt, haar vaarten heeft aangepast. La Gabrielle vaart nu alleen wanneer het getij dat toelaat. Er worden niet meer dan tien passagiers, drie auto's of een vrachtwagen per keer vervoerd. La Gabrielle vaart op halve kracht, om de verbinding niet stil te leggen.

Al een hele poos wordt er geklaagd over de erbarmelijke staat van de ponton te Albina waar La Gabrielle moet aanmeren. "Door de "degradatie" van de ponton te Albina is het verkeer tussen Frans-Guyana en Suriname sterk gewijzigd," zeggen de Franse autoriteiten in een verklaring.

Niet alleen is er sprake van inkomstenderving, maar worden de dienstregelingen ook beïnvloed. Doordeweeks wordt in de middagen gevaren. Het is een kwestie van het aanmeren van de veerboot aan het Albina-ponton "alleen bij vloed te reserveren om de dalende stroming tegen te gaan."

Het tij en de zes uur durende vloed verstoort daarbij ook het werkritme. Het is onduidelijk wanneer de veerverbinding teruggaat naar zijn normale schema. "De prefectuur heeft een decreet uitgevaardigd die we moeten toepassen," zegt een medewerker van de boot. Hij geeft toe dat de situatie "veel beperkt" en onbegrip bij de passagiers veroorzaakt. "Sommige passagiers begrijpen niet dat we maar drie auto's meenemen als we een veel zwaardere vrachtwagen nemen," merkt een andere medewerker op. Hij legt uit dat het "een kwestie van lossnelheid is."
Advertenties