Het Arco Norte plan
29 Apr 2022, 04:51
foto


Voorstel van Suriname aan Brazilië een powerplant hier op te zetten en de transmissielijn naar Amapa te bouwen.

Volgens de IDB studie houdt dit plan in de interconnectie van de elektrische systemen van Brazilië (Electrobras), Guyana (Guyana Power & Light), Suriname (EBS) en Frans Guyana (Electricite’ de France), met een 230 KV transmissielijn die de volgende steden met elkaar verbindt: Boa Vista in Roraima, Georgetown, Paramaribo, Cayenne en Ferreira Gomes in Amapa. Om dit heel gebied van energie te voorzien zijn er diverse scenario's opgesteld met betrekking tot de opwekcapaciteiten die gebaseerd zijn op hydro en thermische generation met HFO en of LNG.

Nu de omstandigheden totaal zijn gewijzigd, zou nagegaan moeten worden of een andere benadering mogelijk en wenselijk is door dit plan te verdelen in 3 onafhankelijke deel trajecten, waardoor de besluitvorming en uitvoering daarvan sneller genomen kunnen worden.

Bij het bezoek van president Jair Bolsonaro aan president Chan Santokhi is het Arco Norte plan ter sprake gebracht. Op het online seminar "Opportunities and Challenges for the Oil and Gas Sector in Suriname" gehouden op 30 maart 2022 op initiatief van Brazilië was door een van de functionarissen van Brazilië de vraag gesteld wat de status is van het Arco Norte plan, waarop door de vertegenwoordiger van Staatsolie geantwoord is dat hierover verder op een hoger beleidsniveau gecommuniceerd moet worden.

Daarom geven wij aan president Santokhi, als follow up op het voorgaande, in overweging zo gauw als mogelijk  het volgende voorstel aan president Bolsonaro te doen:
a. Traject Paramaribo-- Cayenne--Ferreira Gomes (935 km) in Amapa
• De powerplant in Paramaribo in zijn geheel te financieren door Electrobras met de mogelijkheid van participatie door EdF.
• De transmissielijn van Paramaribo tot Albina (145 km) te financieren door Electrobras en eventueel EdF. Transmissielijn van Albina tot Sint George (365 km) te financieren door EdF. Transmissielijn van Sint George tot Ferreira Gomes (425 km) te financieren door Electrobras.
• Een soortgelijke powerplant als van die van EBS (DD2) bestaande 6 units (of meer) van elk met 21 MW voor levering van energie aan Frans-Guyana en Brazilië.
• EBS verhuurt haar perceel dicht bij Staatsolie aan de Surinamerivier t.b.v. de op te zetten Electrobras powerplant.
• EBS heeft de ervaring en expertise om het operationeel management ten behoeve van de Electrobras powerplant te voeren.
• EBS zal het recht krijgen om ook over deze high voltage transmissielijn energie te transporteren naar Newmont powerplant van 62 MW. Hierdoor komt weer HFO vrij voor de export.
• De JV gas company levert het LNG voor de Electrobras powerplant.
• De mogelijkheid van koppeling tussen de EBS  powerplant en met de Electrobras powerplant, waardoor de energie leveringszekerheid, ingeval van calamiteiten, vergroot wordt.
• In dit project hoeft Suriname niet met financiële middelen in te komen.
b.Traject Boa Vista-- Guyana.
• Er komt een pijplijn om het associated gas te transporteren van de Liza productie bron naar naar het industrie gebied Wales in Berbice om een powerplant van 300 MW te voeden.
• Brazilië en Guyana kunnen afspraken maken over de vergroting van de opwekcapaciteit en over de transmissielijn naar Boa Vista.

c. Traject Guyana --Suriname.
• Nog te bespreken tussen beide landen

Tot slot "Als Suriname slaapt, zullen wij achter het net vissen" zo stond het in het artikel Guyana heeft ambities de energie producent te worden van de 3 Guyana’s en een deel van Brazilië (Roraima en Amapa).

Johan J.F. Tjang-A-Sjin

Opmerking : Geïnteresseerde lezers kunnen kennis nemen van de volgende artikelen die op het internet te vinden zijn.:
1. Guyana heeft ambities de energieproducent te worden van de 3 Guyana’s en een deel van Brazilië (Roraima en Amapa).
2. Projectidee: Export van elektriciteit naar Frans Guyana, een voorbeeld van diversificatie van de economie.
3. De ontwikkeling van de gasproductie.
4. Suriname in 2025 LNG leverancier voor Nederland, Brazilië en België?
5. Versnelde ontwikkeling van de LNG productie.


Advertenties

Thursday 19 September
Wednesday 18 September
Tuesday 17 September
Monday 16 September