Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën tijdens een fotomoment met minister Wang Yi van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken tijdens het China-CELAC-forum.
President Xi Jinping heeft maandag tijdens de openingsceremonie van de vierde ministeriële bijeenkomst van het China-CELAC-forum een krachtig pleidooi gehouden voor nauwere samenwerking tussen China en de landen van Latijns-Amerika en het Caribisch gebied (LAC). In een keynote-toespraak kondigde hij vijf nieuwe samenwerkingsprogramma’s aan die moeten bijdragen aan gedeelde ontwikkeling en de verdere uitbouw van een "gemeenschap met een gedeelde toekomst".

De bijeenkomst vond plaats in het China National Convention Center in Beijing, waar de nationale vlaggen van China en de CELAC-landen samen wapperden. President Xi verwelkomde persoonlijk zijn Latijns-Amerikaanse collega’s, waaronder Gustavo Petro van Colombia, Luiz Inácio Lula da Silva van Brazilië en Gabriel Boric van Chili. Minister Stanley Raghoebarsing van Financien heeft de bijeenkomst namens Suriname bijgewoond.

Tien jaar China-CELAC-forum

In zijn toespraak blikte Xi terug op het ontstaan van het China-CELAC-forum, tien jaar geleden, en beschreef de vooruitgang die sindsdien is geboekt. "Wat begon als een jonge scheut is uitgegroeid tot een sterke boom," zei hij. Volgens de Chinese president hebben beide partijen elkaar consequent gesteund, onder meer op het gebied van soevereiniteit, onafhankelijkheid en economische ontwikkeling.

De samenwerking heeft geleid tot intensievere handels- en investeringsstromen, gezamenlijke inspanningen op het gebied van rampenbestrijding en solidariteit tijdens de COVID-19-pandemie. Daarnaast onderstrepen beide partijen hun steun voor een multilaterale wereldorde gebaseerd op het internationaal recht, met de Verenigde Naties als kerninstituut.

Vijf programma’s voor verdieping van de samenwerking

President Xi kondigde vijf strategische samenwerkingsprogramma’s aan:
- Solidariteitsprogramma – Gericht op wederzijdse politieke steun in internationale fora. China belooft onder meer jaarlijks 300 vertegenwoordigers van politieke partijen uit CELAC-landen uit te nodigen.

- Ontwikkelingsprogramma – Focus op uitvoering van het Global Development Initiative. Er komt meer samenwerking op het gebied van handel, infrastructuur en technologie. China wil ook meer kwaliteitsproducten uit de regio importeren.

- Beschavingsprogramma – Bevordering van wederzijds begrip en interculturele dialoog via het Global Civilization Initiative. Er komt een conferentie over uitwisseling tussen beschavingen van China en LAC.

Vredesprogramma – Betrekking op veiligheidssamenwerking, onder meer op het gebied van rampenbestrijding, cyberveiligheid, corruptiebestrijding en terrorismebestrijding.

- People-to-People-programma – China biedt duizenden beurzen, trainingstrajecten en taalprogramma’s aan voor burgers uit CELAC-landen. Ook worden “kleine en mooie” projecten in de regio opgezet en visumvrij reizen voor vijf landen geïntroduceerd.

Breed gedragen steun uit de regio
Naast Xi hielden ook de presidenten van Colombia, Brazilië, Chili en voormalig president Dilma Rousseff (nu voorzitter van de New Development Bank) toespraken. Zij prezen China’s inzet voor economische samenwerking en benadrukten hun steun voor het één-China-beleid.

De Latijns-Amerikaanse leiders noemden het China-CELAC-forum een belangrijk platform dat concrete voordelen oplevert voor hun volkeren. Ze spraken hun waardering uit voor de Chinese initiatieven op het gebied van ontwikkeling, veiligheid en culturele uitwisseling, en riepen op tot een versterkte gezamenlijke inzet voor multilateralisme en eerlijke internationale verhoudingen.

Gezamenlijke toekomst
Xi Jinping sloot zijn toespraak af met de belofte dat China, ongeacht mondiale veranderingen, een betrouwbare partner voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied blijft. "We zullen samen blijven bouwen aan een rechtvaardiger, stabieler en welvarender wereld," aldus Xi.