Versnelde ontwikkeling van de LNG productie
13 Apr 2022, 10:38
foto


Voorstel van Suriname aan Nederland en Brazilië voor gezamenlijke LNG productie.

Nederland wenst niet (meer) afhankelijk te zijn van Rusland om te voorzien in de LNG behoefte van het land, ook tegen de achtergrond van de oorlog met Oekraïne. Brazilië wil zijn power generation capaciteit veilig stellen door deze niet alleen op hydro te baseren maar op de alternatieve brandstof LNG. Beide landen willen dus hun grote behoefte aan LNG waarborgen, en dat zou kunnen geschieden door deel te nemen aan een gezamenlijke LNG  exploitatie in Suriname.

Brazilië heeft duidelijk te kennen gegeven geïnteresseerd te zijn in de gas voorkomens in Suriname, getuige de grote delegatie, bestaande uit hooggeplaatste regeringsfunctionarissen en vertegenwoordigers van Petrobras, die met president Bolsonaro aanwezig waren bij het bezoek aan onze president. Deze interesse blijkt ook uit het online business  seminar Opportunities and Challenges for the Oil and Gas Sector in Suriname, gehouden op 30 maart 2022 op initiatief van Brazilië, eveneens met de belangrijke functionarissen.

Op dit seminar heeft Staatsolie bij monde van de heer Tom Ketele, de opportunities van onze olie- en gas sector heel goed weergegeven, waarvoor onze complimenten. Het is dus nu aan de hoogste beleidsmaker, de president, om met voortvarendheid een follow up te geven aan de bovengenoemde initiatieven.

Het is geboden dat Suriname dit momentum niet zomaar voorbij  laat gaan en alvast gesprekken opstart met het doel Brazilië te betrekken in de gezamenlijke LNG productie, en met andere partners, in deze Nederland, zoals eerder voorgesteld, om alzo een versnelde LNG productie mogelijk te maken in het belang van Suriname op de eerste plaats, en uiteraard de overige partners.

Het is een noodzakelijke voorwaarde dat de overheid zorgt voor gestadige en substantiële deviezen inkomsten  voor de financiering van haar projecten en programma’s, en voor de aflossing van de miljarden schulden om zo de beoogde duurzame sociale en economische ontwikkeling te bereiken en te behouden.
Immers, Suriname heeft zich ook gecommitteerd aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties.
Naast de olieproductie die volgens TotalEnergies in 2025 zal plaatsvinden, zal ook de LNG productie in belangrijke mate bijdragen aan de noodzakelijke deviezen inkomsten.

Het LNG project
Bij de productie van associated gas en de verdere verwerking tot LNG op een FLNG (Floating LNG platform) bij de productiebron kan, afhankelijk van de grootte van de bron, gebruik gemaakt worden van een Small Scale FLNG 200 mmSCFD (1.2mtpa), Medium Scale 300 mmSCFD (1,8 mtpa) of een Large Scale FLNG 600 mmSCFD (3,5 mtpa). Blijkens het rapport Gas Utilisation Feasibility Study van Xodus ten behoeve van Staatsolie, is de voorlopige schatting van de aardgas reserves  van zowel Suriname als Guyana, elk circa 14 TCF (trillion cubic feet), een hoeveelheid die van Trinidad circa 10 TCF overtreft.

LNG kan geëxporteerd worden naar Brazilië (LNG terminals in Bahia, Pecem and Guanabara Bay), Argentinië (LNG terminal Escobar aan de Parana rivier), Nederland (LNG terminal in Rotterdam), België  (LNG terminals in Zeebrugge en Duinkerken).
Bijkomend voordeel van dit project is dat de power generation machines van EBS en Staatsolie ook gebruik kunnen maken van LNG, nadat deze machines hiervoor geschikt gemaakt zijn, en er ook geïnvesteerd wordt in een terminal en een LNG regassification unit. Dit zal leiden tot een lagere kostprijs waardoor de subsidie op energie verlaagd kan worden, dan wel in zijn geheel worden afgeschaft.
De vrijgekomen HFO kan dan geëxporteerd worden voor extra deviezen inkomsten.

Aanbevelingen:
1. De productie van LNG effecturen, liefst gelijktijdig met de olie productie en indien niet mogelijk, in elk geval snel daarna.
2. Voor de gegarandeerde afzet en financiering zou de mogelijkheid bekeken moeten worden voor een joint-venture tussen Suriname (Staatsolie), TotalEnergies, Nederland (Gasunie) en Brazilië (Petrobras).
De voorgestelde joint-venture partners hebben alle expertise in de LNG value chain, waardoor het succes van het project verzekerd wordt.

Johan J.F. Tjang-A-Sjin, seniore burger
Email: johan@tjang-a-sjin.com


Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May