VHP: De feiten achter de cijfers
De Vooruitstrevende Hervormings- Partij (VHP) voelt zich genoodzaakt te reageren op een recent artikel van de Nationale Democratische Partij (NDP), waarin een misleidend beeld wordt geschetst van de financiële situatie van Suriname. Het is onze plicht om de Surinaamse bevolking te voorzien van correcte informatie, gebaseerd op feiten en officiële cijfers, zodat eenieder een weloverwogen oordeel kan vormen.
De Werkelijke Schuldpositie
In plaats van dat de NDP een keer erkent dat zij onbetaalbare schulden heeft achtergelaten in 2020, verwijt zij de huidige regering dat de schuldratio ten opzichte van het Bruto Binnenlands Product (BBP) zou zijn gestegen van 117% in 2023 naar 119% in 2024. Ze geeft in hetzelfde artikel wel toe dat de schuldratio in 2019 maar liefst 134% bedroeg, en in 2020, toen de NDP het land nog leidde, zelfs 146% was. Dit terwijl de ratio volgens de internationale norm niet boven de 60% moet zijn. Dus in ieder geval is volgens deze NDP calculatie de schuldratio onder de VHP flink verbeterd, want het is geen 146% meer.
Heel jammer dat de NDP niet naar de officiële cijfers kijkt, want dat betekent dat hun deskundigen de juiste bronnen blijkbaar niet kennen. Het Bureau voor de Staatsschuld (SDMO) is de wettelijk aangewezen autoriteit in Suriname voor het publiceren van schulddata. Dit is het instituut dat dagelijks met de cijfers werkt en hierover officieel rapporteert. Het IMF is internationaal de meest erkende bron voor dit soort data en heeft vele analyses over de Surinaamse economie gepubliceerd.
Volgens de meest recente cijfers van het Bureau voor de Staatsschuld (https://sdmo.org), gepubliceerd op 9 mei 2025, bedroeg de schuldratio eind 2020 volgens de internationale definitie 120,8%. Onder de huidige regering is deze ratio significant gedaald naar 83,1% eind 2024. Het kwartaalverslag van het SDMO van april 2025 bevestigt deze trend. Dit toont aan dat de schuldpositie onder de huidige regering dus flink verbeterd is.

Transparantie door Nieuwe Wetgeving: De Wet op de Staatsschuld 2023
Een cruciale stap naar financieel herstel en transparantie is de wijziging van de Wet op de Staatsschuld in maart 2023. Het heeft te maken met de wijze van schuldberekening en gehanteerde wisselkoers. Hierdoor is de schuld in lokale munteenheid nu gelijk aan de schuld volgens de internationale definitie. Dit zorgt voor een helderder en eerlijker beeld van de staatsschuld, een significant verschil met het verleden.
De NDP wijst op de Oppenheimer-lening en de koppeling aan Blok 58. De huidige regering werd bij haar aantreden in 2020 geconfronteerd met de onhoudbare lasten van vele schulden. In 2021 zouden alle inkomsten van de overheid gebruikt moeten worden voor het betalen van rente en schuldaflossing, zodat er niets meer over zou zijn voor salarissen, medicijnen, e.d. Om een nationaal faillissement af te wenden, was herstructurering, inclusief moeilijke onderhandelingen en een gedeeltelijke kwijtschelding ("haircut"), de enige verantwoordelijke optie. De koppeling van een deel van de toekomstige olie-inkomsten via een Value Recovery Instrument is een mechanisme om deze oude commerciële schulden van de NDP af te lossen, en geen uitverkoop van onze toekomst.
De NDP beweert dat de binnenlandse schuld significant is gestegen. Het is hierbij van belang te vermelden dat een zeer aanzienlijk deel van de binnenlandse schuld in vreemde valuta luidt of daaraan gekoppeld is. Een vergelijking in Amerikaanse dollars geeft daarom een beter beeld van de ontwikkeling (zie grafiek 2).

Op Weg Naar Een Stabiele Toekomst
De regering onder leiding van de VHP, heeft de verantwoordelijkheid genomen om Suriname door een zeer moeilijke crisis -die door de NDP was veroorzaakt- te loodsen. De genomen maatregelen waren niet altijd eenvoudig, maar wel absoluut noodzakelijk om ons land weer op een koers van stabiliteit en groei te brengen.
Vandaag
-
14:15
Santokhi geeft vanavond 1000 kavels aan geregistreerden FAI-project
-
13:13
Bezorger beroofd tijdens brommerpech
-
12:57
Xi Jinping belooft intensievere samenwerking met Latijns-Amerika
-
12:02
Man zwaargewond bij steekpartij, dader op de vlucht
-
10:29
Ruim 400 afmeldingen stembureaupersoneel; spoedactie Biza
-
08:46
VHP: De feiten achter de cijfers
-
06:50
Kiezers kunnen vanaf vandaag oproepingskaart afhalen
-
04:53
Onweersbuien in de middag
-
02:57
OM eist vier jaar cel tegen religieus leider voor verkrachting
-
00:59
Column: Samen verder
-
00:34
Somohardjo: Ramsaran blijft thuis
-
00:00
Senioren ontvangen RVI-certificaten: eerste uitbetaling via Hakrinbank
Gisteren
- Paus Leo: 'Alles in het werk' stellen voor wereldvrede
- Decentralisatie en rationalisering overheid belangrijkste issues op VES-debat
- Staatsolie sluit megadeal van US$ 1,6 miljard voor GranMorgu
- Normen en waarden in de politiek
- Dodelijk verkeersongeval te Brownsweg
- Brand op vissersboot bij SDSM-steiger
- Goerdat over beschuldigingen: Politieke karaktermoord zonder bewijs
- Santokhi stelt werkgroep in: We kijken niet naar verkiezingsdatum
- Sapoen: 'Alles voor Suriname, niet voor verdeeldheid'
- Uruguayaanse oud president José Mujica overleden
- Het blijft nog even regenen
- Taxiën door de politiek: 77-jarige blijft werken zolang ze kan
- Bee: Er is veel bereikt, maar ook ruimte voor verbetering
- VES debat: Verdeelde meningen over nieuw IMF-programma
Eergisteren
- Commissie voor verbetering schoolbusvervoer
- Politiebericht over onderzoek fraude met oproepingskaarten
- Adoptie in het nieuw BW
- Olieprijs stijgt na Saudische investeringsbelofte
- Roofoverval op winkel aan de Nieuw Weergevondenweg
- Trump begint Midden-Oostenreis met reeks deals in Saudi-Arabië
- CBvS-governor: Valutaveilingen geen directe poging verlaging wisselkoers
- Collectief erfgoed onder druk
- Wereldwijde beurzen schieten omhoog na tariefverlaging VS en China
- Veel bewolking en neerslag op deze dinsdag
- Taxiën door de politiek: Onderwijsvernieuwing zonder vooruitgang
- Column: Geld regeert de verkiezingen: Kapitaal versus integriteit
- Roemer: Suriname moet economische cultuur ontwikkelen en tot norm verheffen