Roemer: Suriname moet economische cultuur ontwikkelen en tot norm verheffen
Met het aflopen van het herstelprogramma dat in samenwerking met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is uitgevoerd, is Suriname nog lang niet waar het zou moeten zijn. “Integendeel, er ligt nog een lange weg voor ons”, zegt governor Maurice Roemer van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) in gesprek met Starnieuws. Hij vreest zelfs dat de economie opnieuw in een diepe crisis zal belanden als er geen nieuw programma met het IMF wordt overeengekomen, zelfs met de verwachte opbrengsten uit toekomstige olieproductie.
“Suriname heeft nooit een cultuur ontwikkeld waarin het economische beleid modelmatig wordt opgebouwd en uitgevoerd,” stelt Roemer. Daarom pleit hij ervoor dat welke regering er ook aantreedt na de verkiezingen van 25 mei, een van de eerste beleidsmaatregelen moet zijn om het economisch beleid structureel te koppelen aan een nieuw IMF-programma. Volgens Roemer biedt het IMF diverse opties, waaronder hervormingsprogramma’s die niet alleen gericht zijn op financiële steun, maar ook hervormingen faciliteren en mede financieren.
Roemer benadrukt dat het doelmatig managen van de economie een norm moet worden - zowel bij de centrale bank als binnen de overheid. “We staan nog maar aan de voet van de berg. Voor ons is dit een nieuw proces. We hebben een partij nodig die dit modelmatig denken tot een norm maakt, zodat die norm een cultuur wordt. Daar zijn we nog lang niet,” stelt de governor.
“Als we nu stoppen, zonder duidelijke normen en doelstellingen, dan lopen we het risico dat het beleid gebaseerd wordt op onderbuikgevoelens en persoonlijke overtuigingen, in plaats van op economische logica,” waarschuwt Roemer. Hij onderstreept dat het hier niet alleen om het IMF gaat, maar ook om de politieke wil om modelmatig beleid te voeren en daarmee een financieel en monetair geweten in het land te verankeren. Roemer wijst erop dat dezelfde modelmatige benadering ook mogelijk is met andere internationale organisaties die gericht zijn op productie en de reële economie. “Juist daar is het in het verleden vaak misgegaan. Beleid werd te vaak gebaseerd op persoonlijke inzichten.”
Bij de CBvS is inmiddels al een drastische koerswijziging ingezet. “We doen geen marktinterventies meer op basis van de wensen van een governor, directeur of politicus. Dat kan niet meer. Besluiten moeten gebaseerd zijn op regels en modellen,” benadrukt Roemer. Ook op fiscaal gebied, zoals belastingen en de betalingsbalans van de staat, moeten er duidelijke criteria worden gehanteerd die normatief gedrag afdwingen en het bestuur daarop afstemmen.
Naast deze modelmatigheid die tot norm verheven moet worden, moet volgens de topman van de CBvS nog veel werk verzet worden om andere invloeden in de economie het hoofd te kunnen bieden. “We moeten toewerken naar een institutioneel kader met duidelijke, modelmatige doelen. We hebben dit nooit eerder gedaan, dus het vraagt tijd en discipline om op die manier te leren denken. Voor ons bij de Centrale Bank betekent dat werken met een duidelijke roadmap.”
Vandaag
Gisteren
- Navo-top in Den Haag overschaduwd door Amerikaanse aanval op Iran
- 5 partijen tekenen regeerakkoord; ABOP nog niet
- Javaans Nieuwjaar geen vrije dag
- Belastingverruiming en secundaire voorzieningen voor veiligheidsbonden
- Herdenken en vieren: 1 juli blijft een dag met twee gezichten
- Wie betaalt de verkiezingspropaganda?
- Simons in Para: Decentralisatie wordt speerpunt van nieuw beleid
- Putin veroordeelt Amerikaanse aanval op Iran
- Braziliaanse man overlijdt bij ATV-ongeval in Nassaugebied
- Recht van de consument in Nieuw Burgerlijk Wetboek
- Iran: Amerikaanse aanval maakt bredere vergeldingsacties legitiem
- PL: President moet niet rancuneus doen over Javaans Nieuwjaar
- Nog meer onweersbuien in aantocht
- Straat van Hormuz inzet in olieconflict Iran-VS
- Natio eindigt als laatste in poule A Concacaf Gold Cup
- Democratie van onderop: een oplossing voor komende regering
- Olieaanval in Iran zet wereld op scherp; VES: Voorkom paniek en prijsopdrijving in Suriname
Eergisteren
- Column: Borrelpraat no. 877
- Geen juridische mist: VP-functie en lidmaatschap DNA sluiten elkaar uit
- Nationale Bloedbank krijgt forse donatie van Rotary Quota
- Man steekt ouderlijke woning in brand
- De stem van het volk!
- VHP betuigt medeleven aan NPS na overlijden van parlementariër Patricia Etnel
- Suriname: 'de tantes en ooms' als voedingsbodem voor corruptie
- Iran zweert vergelding na Amerikaanse luchtaanvallen: "Eeuwige gevolgen"
- Samenleving rouwt om Patricia Etnel
- Patricia Etnel is niet meer
- Aardig wat zon met onweersbuien in de middag
- Panama zet grondrechten opzij na rellen over pensioenwet
- Staatsolie: Minder regels, meer actie voor local content
- Trump: Als er geen vrede komt, slaan we opnieuw toe
- Nieuwe DNA komt nu zondag 29 juni bijeen; termijn loopt af