Nabestaanden gezonken Russische vlagschip willen antwoorden
20 Apr 2022, 02:38
foto
De 12.500 ton zware Moskva was bewapend met meerdere anti-schip en grond/lucht raketten. (Foto: Reuters)


Nabestaanden van matrozen die aan boord waren van de Russische kruiser met geleide raketten Moskva, hebben om antwoorden gevraagd over hun vermiste familieleden na het zinken van het schip vorige week. Moskva, het vlaggenschip van de Russische Zwarte Zee-vloot en een spil van het wekenlange offensief in Zuid- en Centraal-Oekraïne, zonk op 14 april in de Zwarte Zee nadat het werd beschadigd door een brand.

Oekraïne beweerde dat het schip werd uitgeschakeld tijdens een raketaanval, terwijl Rusland zei dat de brand het gevolg was van exploderende munitie en dat het schip zonk in een storm terwijl het naar de haven werd gesleept.

Toen ouders en andere familieleden van matrozen die aan boord van het oorlogsschip dienden - dat tot 680 matrozen kan vervoeren - om de waarheid riepen, zeiden de Russische autoriteiten dat de bemanning was geëvacueerd - maar gaven geen andere details.

Gevraagd om commentaar te geven op de situatie, weigerde Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov een update te geven. "Alle communicatie verloopt alleen via het ministerie van Defensie", zei hij tegen verslaggevers. "Alle informatie hierover wordt verstrekt door het ministerie van Defensie en hier zijn we niet bevoegd om iets vrij te geven."

Het ministerie heeft zaterdag een video gepubliceerd van het hoofd van de marine, admiraal Nikolai Yevmenov, die op een paradeterrein samenkwam met ongeveer 100 matrozen waarvan werd gezegd dat ze leden van de bemanning waren.

De afgelopen dagen hebben verschillende families op sociale media of in verklaringen aan de onafhankelijke Russische of buitenlandse pers gezegd dat ze hun kinderen die op de Moskva dienden niet kunnen vinden.

Dmitry Shkrebets zei dat zijn dienstplichtige zoon Yegor kok was op het schip en nu als vermist wordt vermeld. "Een dienstplichtige die niet had mogen deelnemen aan de vijandelijkheden staat als vermist opgegeven", zei hij in een bericht op VKontakte, het grootste sociale netwerk van Rusland. Hij zei dat nadat hij geprobeerd had meer te weten te komen, de commandant van de kruiser en zijn plaatsvervanger non-communicatief waren geworden.

Op maandag zei Shkrebets dat hij contact had gehad met nog drie families wiens dienstplichtige zonen ook vermist waren na het zinken. "We hebben schriftelijke antwoorden nodig op onze vragen over de locatie van onze kinderen", zei Shkrebets.

Meduza, een onafhankelijke Russischtalige nieuwswebsite, die een bron dicht bij het Zwarte Zeecommando citeert, zei dat 37 leden van de bemanning van de Moskva waren omgekomen. Ongeveer 100 mensen raakten gewond, terwijl het precieze aantal vermisten niet bekend is, aldus de publicatie. Er waren zo'n 500 mensen aan boord toen de Moskva werd geraakt, zei Meduza, daarbij verwijzend naar de bron.

Het schip uit het Sovjettijdperk bevond zich op het moment van de brand in de Zwarte Zee ergens voor de Oekraïense haven van Odessa. Eerder werd het ingezet tijdens conflicten in Georgië, Syrië en Oekraïne en hielp het bij het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek in vredestijd met de Verenigde Staten.

De 12.500 ton zware Moskva was bewapend met meerdere anti-schip- en grond-luchtraketten en was het enige schip in zijn klasse in de Zwarte Zee. De twee andere Russische raketkruisers - de maarschalk Ustinov en de Varyag - worden respectievelijk ingezet bij de Russische vloot in het noorden en de Stille Oceaan.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April