De autoriteiten met de geslaagden. (Foto: AWJ)
Zeven cursisten hebben met succes de vaktraining Lassen Module-2 van de Stichting Arbeidsmobilisatie en Ontwikkeling (SAO) afgerond. Woensdag mochten zij hun welverdiende certificaat in ontvangst nemen. Deze prestatie volgt op de eerdere succesvolle afronding van Lassen Module-1 eerder dit jaar. Één van de deelnemers wist zelfs beide modules binnen de eerste opleidingsperiode af te ronden, wat getuigt van grote motivatie.

De trainingen werden volledig gefinancierd door de Staatsolie Foundation. Ter gelegenheid van de certificaatuitreiking ontvingen de geslaagden ook een pakket met persoonlijke beschermingsmiddelen. Deze ondersteuning draagt bij aan de verdere ontwikkeling van vakbekwame arbeidskrachten in Suriname.

Minister Steven Mac Andrew van Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AWJ) sprak tijdens de uitreiking zijn waardering uit voor de inzet van de cursisten. Hij benadrukte het belang van praktijkgerichte beroepsopleidingen en roemde de samenwerking tussen de SAO en de Staatsolie Foundation. Volgens de minister kunnen dergelijke projecten niet zonder de betrokkenheid van het bedrijfsleven. “Met partners als de Staatsolie Foundation kunnen we investeren in vakmanschap en daarmee in de toekomst van Suriname,” zegt Mac Andrew.

Toekomstperspectief voor lassers
Een deel van de deelnemers is al actief als lasser en voert zelfstandig klussen uit. De SAO gaat zich inspannen om de overige cursisten te plaatsen bij bedrijven die hebben aangegeven behoefte te hebben aan vakbekwame lassers. Latota Baarh, projectleider van de Staatsolie Foundation, sprak over de waarde van de training als investering in de toekomst. “Lassen is een ambacht dat letterlijk en figuurlijk bruggen bouwt. Deze vaardigheden stellen de deelnemers in staat om economisch zelfstandig te worden,” benadrukte Baarh.

Directeur Joyce Lapar van de SAO, vertegenwoordiger Madhoeri Moenesar van de Raad van Bestuur en vakbondsvertegenwoordiger Ronald Hooghart riepen de geslaagden op om hun kennis actief in de praktijk te brengen. “Gebruik je vaardigheden om kansen op de arbeidsmarkt te grijpen en bij te dragen aan de ontwikkeling van Suriname,” aldus de sprekers.

De certificaatuitreiking symboliseert volgens de betrokken partijen niet alleen de afronding van een training, maar vooral een stap richting economische zelfstandigheid en duurzame ontwikkeling. De deelnemers worden aangemoedigd om hun kennis en kunde in te zetten voor hun eigen groei en die van het land.