Mustapha: Guyanese vissers krijgen 'binnenkort' Surinaamse visvergunningen
07 Apr 2022, 17:46
foto
Een vissershaven in Guyana bekend als "The number 65 Fishing Port". (Foto: Newsroom GY)


Guyanese vissers wachten nog steeds op hun officiële vergunningen van de Surinaamse regering om te vissen in de Surinaamse wateren. Ze zouden hun vergunningen naar verwachting in januari van dit jaar ontvangen. De Guyanese minister van Landbouw, Zulfikar Mustapha, kon geen reden geven voor de vertraging toen hij woensdag over de kwestie werd gevraagd.

Hij merkte echter op dat het probleem binnenkort moet worden verholpen. "We zijn nog in gesprek met Suriname en ik hoop dat we binnenkort een overeenkomst kunnen sluiten." Mustapha vertelde dat hij in Ecuador voor de laatste keer met minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij had gesproken. Dat was op een FAO-bijeenkomst. Volgens Mustapha zei Sewdien dat er binnenkort een voorstel voor een overeenkomst naar hem zou worden gestuurd. "Ook ik kijk daar naar uit."

Mustapha: "Ik heb hem (Sewdien) verteld dat het voor ons in Guyana nodig is en ik hoop dat we het snel krijgen."

Guyanese vissers klagen al jaren over de te dure huur voor vergunningen om in de Surinaamse wateren te opereren. In augustus 2021 kwamen Guyana en Suriname tot een overeenkomst dat de vergunningen rechtstreeks aan 150 Guyanese vissers zouden worden afgegeven.

De voorzitter van de Upper Corentyne Kamer van Koophandel, Krishnand Jaichand, had uitgelegd dat Guyanese vissers die langs de Corentijn opereren ongeveer US$ 3.000 moeten betalen om te vissen op grond van een illegale overeenkomst met een erkend visserijbedrijf in Suriname.

Hij zei toen dat zelfs als de vis wordt gevangen, deze eerst naar Suriname moet en dat de afgewezen vangst vervolgens naar Guyana wordt gestuurd.

Met de rechtstreekse verlening van visvergunningen aan Guyanese vissers, hoopt deze groep een einde te maken aan wat zij noemt "veel van de uitbuitingsregelingen". Ze zeggen dat het ook het probleem van illegale visserij in belangrijke mate zal stoppen.

De visserijsector in Suriname is in ieder geval niet gediend van deze toezegging van minister Sewdien aan de Guyanese vissers. "Piraterij wordt beloond ten koste van de vissector en de bevolkingsvisserij in het bijzonder," zeiden ze in een brief aan de bewindsman.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May