Visserijsector: Piraterij wordt beloond door regering
21 Aug 2021, 05:43
foto


De Surinaamse Seafood Associatie (SSA) vindt dat de regering piraterij in de visserijsector beloont. Dit zegt de organisatie in een brief aan minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij. In een gezamenlijke verklaring tussen Suriname en Guyana is een paragraaf opgenomen over verstrekken van visvergunningen en er zouden toezeggingen zijn gedaan.

In de brief aan de minister vraagt de SSA om uiterlijk dinsdag te worden ontvangen door de minister. Opgemerkt wordt dat in de afgelopen jaren het aantal uitgegeven vergunningen enorm is gestegen. "Dit onverantwoordelijk handelen heeft geleid tot een enorme druk op onze visstanden, die al zwaar worden belast door de roofbouw praktijken van vissers uit onze buurlanden", schrift de voorzitter van de SSA, Udo Karg, in een open brief aan de bewindsman.

Om het voortbestaan van de sector te garanderen, is na goed overleg met alle betrokkenen het Visserij Management Plan tot stand gekomen. Deze is ook ondertekend door Sewdien. Met de overeenkomst die gesloten is met Guyana, heeft het Visserij Management Plan geen status meer. Piraterij wordt beloond ten koste van de vissector en de bevolkingsvisserij in het bijzonder.

Het niet bindend verklaren van het Visserij Management Plan en het legaliseren van piraterij, zal weer leiden tot wildgroei, meent de SSA. Hierdoor zal vanwege overbevissing de totale sector kapot gaan. De SSA wil dat de minister de overeenkomst met Guyana niet rechtsgeldig verklaart en het Visserij Management Plan weer in functie herstelt. De Raad van Overleg voor de Zeevisserij, als wettelijk orgaan, is niet gehoord. Benadrukt wordt dat er sprake is van wettelijke schending.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May