Uitbreiding praktijklokalen en materiaal voor lbo-scholen
06 Apr 2022, 02:45
foto
Lbo Meerzorg. (Beeld CDS)


Op twaalf scholen van het lager beroepsonderwijs (lbo) in zes districten, worden 39 praktijklokalen bijgebouwd of gerenoveerd met als doel de verbetering en vernieuwing van dit onderwijstype. De lokalen zullen worden voorzien van machines en gereedschappen. De praktijklokalen van lbo Meerzorg worden donderdag officieel in gebruik genomen door president Chan Santokhi. Hij is uitgenodigd door ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC), Marie Levens.

Lbo Meerzorg telt 114 leerlingen en 15 leerkrachten. Op het schoolcomplex staat ook Mulo Meerzorg met 22 leerkrachten en 300 leerlingen. De bouwwerkzaamheden en aanschaf van de machines hebben respectievelijk US$ 491.000 en US$ 439.000 gekost. De bouw is gestart op 28 september 2020 en heeft 16 maanden geduurd.

Het gaat om het Technical and Vocational Education and Training (TVET)-project van het MinOWC. Dit project wordt gefinancierd door de Islamic Development Bank (IsDB). De praktijklokalen staan in Wanica, Paramaribo, Marowijne, Commewijne, Saramacca en Nickerie. De totale kosten voor de bouw en inrichting van de 39 praktijklokalen bedragen US$ 4.3 miljoen en US$ 4.4 miljoen voor de aanschaf van de machines en handgereedschappen.

De lbo-school te Meerzorg bestond uit 4 leslokalen en 4 praktijklokalen bestemd voor de richtingen Bouwkunde, Elektrotechniek, Voertuigentechniek en Werktuigbouwkunde. Er zijn nu 4 praktijklokalen bijgebouwd en is er een praktijklokaal gerenoveerd. De praktijklokalen zijn bestemd voor de richtingen Bouwkunde, Gawasa, Lassen, Voertuigentechniek en Werktuigbouwkunde. In het verlengde van dit project zullen de leerkrachten van het beroepsonderwijs ook getraind worden in het werken met de nieuwe machines en handgereedschappen, schrijft de Communicatie Dienst Suriname in een persbericht.

Directeur Beroepsonderwijs, Gracia Valies-Ormskirk, zegt dat met de komst van een eigen Suriname National training Authority, die zal zorgen voor kwaliteitseisen en standaarden van de verschillende beroepen, het beleid van het MinOWC gericht is op het verbeteren van het beroepsonderwijs afgestemd op de ontwikkelingen wereldwijd. Door de decentralisatie zullen ook meer leerlingen in hun omgeving de nodige training/scholing kunnen volgen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May