Amoksi blikt terug op succesvolle besprekingen in Nederland
01 Apr 2022, 00:58
foto
Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie met de Nederlandse ministers Dilan Yeşilgöz-Zegerius (Justitie & Veiligheid) en Franc Weerwind (Rechtsbescherming).


Minister Kenneth Amoksi van Justitie & Politie noemt de intensieve besprekingen die hij in Nederland heeft gevoerd met ministers, topfunctionarissen van de Nederlandse justitiële en politionele diensten, succesvol. Hij zegt in gesprek met Starnieuws dat er concrete afspraken zijn gemaakt voor samenwerking. De bewindsman heeft zijn collega's, Dilan Yeşilgöz-Zegerius (Justitie & Veiligheid) en Franc Weerwind (Rechtsbescherming) uitgenodigd om een tegenbezoek te brengen. De invitatie is geaccepteerd.

Tijdens de gesprekken is de wens te kennen gegeven om de samenwerking tussen Suriname en Nederland te versterken. Er is onder andere gesproken over capaciteitsversterking en de verlening van technische assistentie voor het Hof van Justitie, de Politie en de Brandweer. Het versterken van de instituten die zich met alle vormen van criminaliteitsbestrijding bezighouden is ook besproken. Ondermijning, drugshandel en andere grensoverschrijdende criminaliteit treft beide landen, daarom is de samenwerking in wederzijds voordeel.

Onderwerpen die aan de orde zijn gekomen tijdens het onderhoud met de Nederlandse ministers, zijn onder andere: bestaande samenwerking (rechtshulp), ondermijning (hieronder vallen de grensposten en gespecialiseerde criminaliteitsbestrijdingsdiensten), politiesamenwerking, anti-corruptie, Mensenrechteninstituut, gevangeniswezen en  kansspelen. De minister legt uit dat afgesproken is institutionele versterking van de rechtsstaat, trainingen, stages, opleiding van personeel.

De minister en zijn delegatie hebben ook gesproken met Monique Commelin, directeur Politieel Beleid en Taakuitvoering tevens plaatsvervangend directeur-generaal Politie en Veiligheidsregio’s bij het ministerie van Veiligheid en Justitie Nederland. Met de korpschef van de Nationale Politie Nederland, hoofdcommissaris Henk van Essen en met de regiochef Amsterdam, hoofdcommissaris Frank Paauw is een vruchtbaar onderhoud geweest. Het doel was verdere samenwerking tussen beide politiekorpsen voor capaciteitsversterking, met een focus op specialistische politiezorg, alsook het optimaliseren van de bedrijfsvoering en Human Resource Management van het Korps Politie Suriname.

De bewindsman heeft ook een oriëntatiebezoek gebracht aan het Nederlands Mensenrechten Instituut, College voor de Rechten van de Mens. Dit onafhankelijke orgaan houdt zich primair bezig met het landelijk bevorderen en beschermen van mensenrechten. Tijdens het bezoek werd onder andere het praktisch functioneren van het instituut bediscussieerd. De minister kijkt terug op een succesvol werkbezoek aan Nederland, dat hij donderdag afsloot. Amoksi zegt heel veel steun te hebben gekregen van ambassadeur Radjendre Khargi, die ook aanwezig was bij diverse gesprekken.

Minister Amoksi heeft de 49e reguliere bijeenkomst van de VN-Mensenrechtenraad in Genève, Zwitserland bijgewoond. Op 23 maart hebben lidlanden commentaar geleverd op het Surinaams rapport, waarna het na commentaren van de lidlanden is aangenomen. Aansluitend op Genève, zijn de besprekingen in Nederland gevoerd. De bewindsman keert vandaag terug naar Suriname.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April