China: Menselijke resten gevonden tussen wrakstukken
24 Mar 2022, 10:47
foto
Bergers vonden woensdag de cockpitrecorder en enkele menselijke resten te midden van nat weer. (Foto via Reuters)


Herstelteams hebben menselijke resten gevonden op de crashlocatie van het toestel van China Eastern dat deze week in de bergen is neergestort. De autoriteiten hebben het aantal slachtoffers nog niet bekend gemaakt, maar tot nu toe is er geen teken dat een van de 132 mensen aan boord het heeft overleefd.

Onderzoekers weten nog steeds niet waarom het vliegtuig maandag plotseling een bijna verticale duik in het zuiden van China inging. Maar het herstel van de intacte cockpit-voicerecorder zal naar verwachting aanwijzingen opleveren.

De zwarte doos werd aan de buitenkant beschadigd gevonden, maar de interne gegevens leken in orde, zeiden functionarissen. Het is naar Beijing gestuurd om de gegevens te analyseren.

Zoekteams hebben woensdag onder moeilijke omstandigheden de eerste van de cruciale zwarte dozen gevonden.

Zware regenval heeft het steile en ruige landschap van de crashsite in Wuzhou overstroomd, wat de inspanningen voor honderden reddingswerkers en vrijwilligers moeilijker maakt. Tot nog toe hebben de team verspreid vliegtuigafval en de verkoolde overblijfselen van persoonlijke bezittingen gevonden.

Op woensdag begonnen tientallen familieleden van degenen aan boord van het vliegtuig ter plaatse te komen. Onder begeleiding van functionarissen en supporters hielden velen hun hoofd gebogen bij het passeren van de verzamelde media, maar sommigen spraken kort met journalisten over hun verlies.

Een man vertelde Reuters dat zijn neef een passagier was op de vlucht. Hij en zijn zoon hadden vijf uur gereden vanuit de naburige provincie Shenzhen in de hoop hun familielid levend terug te vinden. "Ik ben van plan te blijven totdat de zaak is opgelost en ik zijn as kan terugnemen. Maar dit hangt af van het werk van de autoriteiten." Hij voegde eraan toe: "Ik hoop dat het land deze zaak grondig kan onderzoeken en erachter kan komen of het de fout van de fabrikant is of een onderhoudsprobleem."

De crash van het passagiersvliegtuig deze week - dat een korte binnenlandse vlucht had gemaakt van Kunming naar Guangzhou aan de kust - heeft China geschokt en verwoest. Het land heeft de afgelopen drie decennia een sterke staat van dienst op het gebied van luchtveiligheid.

President Xi Jinping gaf snel opdracht tot een grootschalig onderzoek naar de tragedie en stuurde vicepremier Liu He en honderden personeelsleden naar het landelijke heuvelgebied in de provincie Guangxi.

Maar geen van de tot nu toe vrijgegeven kennis over de vlucht wijst op technische problemen of dat er iets mis was met omgevingsfactoren.

Op een persconferentie op woensdag zeiden luchtvaartfunctionarissen dat er geen weers- of andere gevaren waren die de vlucht op zijn route heeft doorstaan. China Eastern zei dat het Boeing 737-800-vliegtuig, minder dan zeven jaar oud, ook alle pre-flight checks had doorstaan.

Er waren drie piloten geweest, zo maakten functionarissen van China Eastern bekend. De gezagvoerder had 6.709 uren vliegervaring en de eerste en tweede officier hadden respectievelijk 31.769 uren en 556 uren. "Voor zover we weten, waren de prestaties van de drie piloten goed en hun gezinsleven relatief harmonieus", zei de luchtvaartmaatschappijvertegenwoordiger.

De luchtverkeersleiding had ook regelmatig contact met de piloten aan boord, totdat het vanaf kruishoogte bijna een duikvlucht maakte. Uit vluchtgegevens bleek dat het vliegtuig in enkele minuten duizenden meters naar beneden stortte.

Van onderzoekers wordt verwacht dat ze naar verschillende mogelijke oorzaken kijken, waaronder opzettelijke actie, fouten van de piloot of technische problemen zoals een structurele storing of een botsing in de lucht.

Chinese onderzoekers hebben ook Amerikaanse luchtvaartexperts uitgenodigd om mee te doen aan het onderzoek, aangezien het Boeing-vliegtuig in de VS is vervaardigd. De uitnodiging is verwelkomd door de regering van Joe Biden.

Maar Amerikaanse functionarissen zeiden dat ze niet zeker wisten of ze al een team zouden sturen vanwege China's strikte Covid-quarantainevereisten voor inkomende bezoekers.

In de tussentijd voeren Chinese luchtvaartfunctionarissen een veiligheidsaudit van twee weken uit van alle vliegtuigen, terwijl China Eastern en zijn twee dochterondernemingen zijn vloot Boeing 737-800's als noodvoorzorgsmaatregel aan de grond hebben gehouden.
Advertenties

Friday 03 May
Thursday 02 May
Wednesday 01 May